
Dal, daal nebo dhal je velmi chutná indická luštěninová příloha. Dá se však použít i jako samostatné jídlo typu guláše.
indický dhal daal dal luštěninová příloha indický dhal indický dhal
Recept: indický dhal
- 250g žlutého loupaného hrachu
- 250g bílé rýže
- hrst máku
- dvě hrsti čočky
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- kar pasta
- hladká mouka
- koření garam masala (tato směs se běžně připravuje z římského kmínu, černého pepře, hřebíčku, muškátového květu, koriandru, kardamomu a bobkového listu)
- sůl, sojová omáčka
indcká vegan kuchařka indické vegan recepty indický daal veganský daal
Postup: indický dhal
- dejte si přes noc (nebo i déle) namočit rýži, hrách, mák a čočku
- druhý den slijte vodu a ve velkém hrnci (se 4 litry vroucí vody) začněte vařit nejprve hrách
- po 10 minutách vaření hrachu přidejte čočku, po 5 minutách vaření čočky rýži a mák
indcká vegan kuchařka indické vegan recepty indický daal veganský daal
- v jiném menším hrnci nebo pánvi dejte na mírném plameni smažit 4 – 5 lžic oleje
- přidejte lžíci koření garam masala
- ke koření po 4 minutách přihoďte nakrájenou cibuli, česnek a půl lžíce kari pasty
- po 5 – 7 minutách posypte smaženou směs hrstí hladké mouky, rozmíchejte, vypněte vařič a ještě chvíli dosmažujte
- vmíchejte směs do vařících se luštěnin a rýže ve chvíli, kdy jste přidali rýži
- přidejte chilli omáčku, jestli chcete, zde použito čtvrt lžičky Ultra death
- smíchejte, posolte a vařte 8 – 10 mnut
- potom vypněte vařič a nechte pod pokličkou odstát
indcká vegan kuchařka indické vegan recepty indický daal veganský daal
- na talíři dochuťte světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu