
Žitné rizoto Chutná alternativa klasického rizota
- Žito obsahuje více bílkovin než pšenice.
- Žitná zrna mají nízký až střední glykemický index (32 – 34) a glukóza se po jídle uvolňuje do krve pozvolna.
- Je bohaté na vitamíny B1, B2, B6, E, niacin a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje velké množství fosforu, železa, zinku a selenu.
- Konzumace žita pomáhá proti ateroskleróze a rakovině tlustého střeva, zřejmě díky vyššímu obsahu vitamínu E a selenu.
- Žito obsahuje méně lepku než pšenice.
veganské recepty žito recepty z žita miluna miluna–venca.cz
Recept: žitné rizoto
- 500g žita
- 4 cibule
- 8 stroužků česneku
- 4 rawit chilli papričky
- 1 květák
- hladká mouka
- libovolný olej
- koření: kurkuma, sladká paprika, pepř, majoránka, koriandr, kmín
- sůl
recepty z žita veganské recepty vegan recept z žita žitné rizoto nové veganské recepty
Postup: žitné rizoto
- žito přes noc namočte (nebo na 1 – 2 dny s proplachováním) a nabobtnalé ve velkém hrnci vařte asi 20 minut. Ať pěkně plave ve vodě, podle potřeby během vaření vodu doplňte.
- mezitím, co se žito vaří, v jiném hrnci dejte na mírném plameni smažit 5-6 polévkových lžic oleje
- na olej vhoďte koření: půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, větší špetku mletého pepře, půl lžíce majoránky, půl lžíce mletých semen koriandru a půl lžíce (mletého) kmínu
- koření za občasného míchání smažte 4-5 minut
- přihoďte i nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi 10 minut
- podle potřeby podlijte trochou vroucí vody
- můžete zvýšit plamen
- omyjte a nakrájejte květák a přihoďte jej k smaženině
- vše podlijte hrnkem vroucí vody a smažte nebo duste směs s květákem asi ještě 10 minut
- vytvořte si moučné zahušťovadlo: 2 lžíce hladké mouky rozmíchejte v hrnku s teplou vodou a vlijte ke smaženině a ještě chvíli za občasného míchání opékejte
- vmíchejte smaženinu do vody s uvařeným žitem, posolte a řádné promíchejte
- vše vařte za občasného promíchávání pod pokličkou ještě asi 3 minuty
- vařič vypněte a nechte asi 20 minut jídlo dojít a spojit chutě
recepty z žita veganské recepty vegan recept z žita žitné rizoto nové veganské recepty
- pokud máte rádi umami chuť, jídlo si na talíři můžete přilepšit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu s vyšším obsahem sojových bobů. Takovou mají třeba v Kauflandu: Pearl River Bridge – Helle Soja Sauce a stojí kolem 50kč 500ml
- podávejte s libovolnou čerstvou zeleninou a ozdobené třeba kadeřavou petrželí
žitné rizoto, žito, recepty z žita, žitné ragú, žito jako příloha
Výsledná chuť: žitné rizoto
- Žito je pěkně šťavnaté. Zrníčka jsou pružná a při skusu praskají. Je to velmi dobrá alternativa rizota, pokud nejste citliví na lepek. Je to vlastně žitoto.
