Žitné rizoto

žitné rizoto / veganské recepty / miluna

Alternativa klasického rizota, experiment

 

  • Žito obsahuje více bílkovin než pšenice.
  • Žitná zrna mají nízký až střední glykemický index (32 – 34) a glukóza se po jídle uvolňuje do krve pozvolna.
  • Obsahuje vitamíny B1, B2, B6, E, niacin a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje velké množství fosforu, železa, zinku a selenu.
  • Konzumace žita pomáhá proti ateroskleróze a rakovině tlustého střeva, zřejmě díky vyššímu obsahu vitamínu E a selenu.
  • Žito obsahuje méně lepku než pšenice.

veganské recepty žito recepty z žita miluna milunavenca.cz

Recept: žitné rizoto

  • 500 g žita
  • 4 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 4 rawit chilli papričky
  • 1 květák
  • hladká mouka
  • libovolný olej
  • koření: kurkuma, sladká paprika, pepř, majoránka, koriandr, kmín
  • sůl

 

recepty z žita veganské recepty vegan recept z žita žitné rizoto nové veganské recepty

Postup: žitné rizoto

  • Žito přes noc namočte (nebo na 1 – 2 dny s proplachováním) a nabobtnalé ve velkém hrnci vařte asi 20 minut.
  • Mezitím, co se žito vaří, v jiném hrnci dejte smažit 5-6 polévkových lžic oleje.
  • Na olej vhoďte nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi 10 minut.
  • Podle potřeby podlijte trochou vroucí vody.
  • Snižte plamen na minimum a přidejte koření: půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, větší špetku mletého pepře, půl lžíce majoránky, půl lžíce mletých semen koriandru a půl lžíce (mletého) kmínu.
  • Za občasného míchání smažte 4-5 minut.
  • Omyjte a nakrájejte květák a přihoďte jej k smaženině.
  • Vše podlijte dvěma hrnky vroucí vody, zvyšte plamen a smažte nebo duste směs s květákem 10 minut.
  • Vytvořte si moučné zahušťovadlo: 2 lžíce hladké mouky rozmíchejte v hrnku s teplou vodou a vlijte ke smaženině a ještě chvíli za občasného míchání smažte.
  • Vmíchejte smaženinu do vody s uvařeným žitem, posolte a řádné promíchejte.
  • Vše vařte za občasného promíchávání pod pokličkou ještě asi 3 minuty.
  • Vařič vypněte a nechte asi 20 minut jídlo dojít a propojit chutě.
recepty z žita veganské recepty vegan recept z žita žitné rizoto nové veganské recepty
  • Jídlo si na talíři můžete přilepšit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu s vyšším obsahem sojových bobů. Doporučuji Pearl River Bridge – Helle Soja Sauce.
  • Podávejte s libovolnou čerstvou zeleninou a ozdobené třeba kadeřavou petrželí.
žitné rizoto, žito, recepty z žita, žitné ragú, žito jako příloha

Výsledná chuť: žitné rizoto

  • Žito je pěkně šťavnaté. Zrníčka jsou pružná a při skusu praskají.

 

žitné rizoto / veganské recepty
Žitné rizoto a ibišek.

 

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře