Levná krupicová kaše z vody vhodná pro vegany

krupicova-kase-z-vody-vegan

     Tato krupicová kaše byla uvařena z vody, tedy i bez použití jakéhokoliv rostlinného mléka. 

     Jako tuk byl použit rostlinný olej, mléčnost dodal strouhaný kokos. Výsledná chuť je moc dobrá. Není to sice takové mastné pošušňáníčko, jako krupička z mléka s máslem, ale v zájmu nepodílení se na utrpení zvířat, je to nepatrná oběť. 🙂 krupicová kaše vegan

 


 

     Historie krupičky

     Podle Wikipedie pocházejí první zmínky o konzumaci krupičky v Evropě ze 4. století našeho letopočtu, respektive z kuchařky Apicus, sepsané za Římské říše. Recept obsahuje mandle, hrozinky a slámové víno

 

cartederetete.ro gris-cu-lapte-krupicova-kase
Takto si například připravují krupičku v Rumunsku – spíše s kompotem, v tomto případě třešňovým.

 

manu-kose-gaspadine.lt - krupisova kase - litva
Takto v Litvě – s ananasovým kompotem.

 


 

     Recept na 4 porce: krupicová kaše vegan

  • 2 litry vody
  • 8 lžic krupice
  • 100g strouhaného kokosu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 špetky skořice
  • 1 lžíce cukru
  • kakao či moučkový cukr na posypání

 

krupicova-kase-z-vody-vegan

 

     Postup: krupicová kaše vegan

  • Uvařit 2 litry vody v rychlovarné konvici, vlít do hrnce a za stálého míchání přisypávat krupičku.
  • Poté přisypat i kokos, skořici, cukr a přidat i olej.
  • Za občasného míchání vařit 3 – 5 minut.
  • Servírovat posypanou kakaem či s ovocem. I vychladlá je moc dobrá.

 

krupicova-kase-z-vody-vegan

 

 

Tip: Pokud máte rádi levné a nenáročné veganské recepty, doporučuji facebookovou skupinu vegan socka 🙂

.

.

Další články z rubriky: