Kuskusová rajská kaše se zeleninou

kuskus / kuskusova kase / veganske recepty

     Klasické rychlé a dobré jídlo: kuskus se zeleninou z jednoho hrnce


 

     Co je to kuskus?

     Kuskus je spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Pochází ze severní Afriky a je pilířem tamější kuchyně. Název je převzatý z berberského suksu nebo kseksou. Kuskus se nemusí vařit – stačí jej zalít vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.

     Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout a harissa (někdy také psáno harísa). Ras el-Hanout je arabsky „vrchol obchodu“. Směs obsahuje v oficiálně nedefinovaném množství skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření hřebíček, chilli, pepř a občas také pískavici, sladkou papriku a římský kmín.
     Harísa se skládá z chilli papriček, koriandru, česneku, římského kmínu, papriky, soli a olivového oleje.

     Kuskus je podobný bulguru, až na to, že v případě bulguru se nejedná o krupici ale o krupky.


veganské recepty veganské recepty rajská kaše se zeleninou vegan veganství veganská

     Recept:

  • do velkého hrnce dejte 3 – 4 lžíce oleje, nastavte mírný plamen a nejprve osmažte koření: lžíci majoránky, lžíci oregana, lžíci bazalky, špetku pepře, lžičku chilli, lžičku kmínu
  • koření míchejte a smažte asi 4 minuty, dokud nezhnědne a nezačne vonět
  • přidejte libovolnou mraženou nebo čerstvou zeleninu (zde použita mražená polévková směs) a krabičku rajského protlaku. Chvíli smažte. 
  • přidejte asi 3/4 litru vroucí vody, sůl a 500g kuskusu
  • vařte 5 – 10 minut a nechte třeba dalších 10 minut pod pokličkou odstát
Finální dochucení: sojovka a sezamový olej
Finální dochucení: sojovka a sezamový olej
  • ozdobte čerstvou bazalkou, jestli máte
  • dochutit můžete světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a olejem z pražených sezamových semínek

kuskus / kuskusová kaše / veganské recepty


 

Další články z rubriky: