Kuskusová rajská kaše se zeleninou

kuskus / kuskusova kase / veganske recepty

Kuskus se zeleninou z jednoho hrnce


 

Co je kuskus?

Kuskus je spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Pochází ze severní Afriky. Název je převzatý z berberského suksu nebo kseksou. Kuskus se nemusí vařit – stačí jej zalít vroucí vodou nebo vařící omáčkou.

Typickým kořením na kuskus jsou v Africe ras el-Hanout a harissa (někdy také psáno harísa).

Ras el-Hanout je arabsky „vrchol obchodu“. Směs obsahuje skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření hřebíček, chilli, pepř a občas také pískavici, sladkou papriku a římský kmín.

Harissa se skládá z chilli papriček, koriandru, česneku, římského kmínu, papriky, soli a olivového oleje.

Kuskus je podobný bulguru, až na to, že bulgur jsou větší krupky.

 


veganské recepty veganské recepty rajská kaše se zeleninou vegan veganství veganská

Recept na kuskus po česku a vegansku

 

Ingredience:

  • 500 g mražené nebo čerstvé zeleniny (zde použita mražená polévková směs)
  • 500 g rajského pyré
  • 500 g kuskusu
  • libovolný olej
  • sůl
  • koření: lžíce majoránky, lžíce oregana, lžíce bazalky, špetka pepře, lžička chilli, lžička mletého kmínu

 

Postup:

  • Do velkého hrnce dejte 3 – 4 lžíce oleje, nejnižší plamen a nejprve osmažte koření.
  • Koření míchejte a smažte asi 4 minuty, dokud nezačne vonět. Pozor, snadno se připaluje.
  • Přidejte mraženou nebo čerstvou zeleninu a rajské pyré. Smažte už na vyšší plamen asi 10 minut. 
  • Přidejte asi litr vroucí vody, sůl a kuskus.
  • Vařte asi 10 minut, vypněte vařič a nechte pod pokličkou odstát.

 

Finální dochucení: sojovka a sezamový olej
Finální dochucení: sojovka a sezamový olej

 

  • Ozdobte čerstvou bazalkou, jestli máte.
  • Doporučuji dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a olejem z pražených sezamových semínek.

 

kuskus / kuskusová kaše / veganské recepty

 

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře