
Klasické rychlé a dobré jídlo: kuskus se zeleninou z jednoho hrnce
Co je to kuskus?
Kuskus je spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Pochází ze severní Afriky a je pilířem tamější kuchyně. Název je převzatý z berberského suksu nebo kseksou. Kuskus se nemusí vařit – stačí jej zalít vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.
Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout a harissa (někdy také psáno harísa). Ras el-Hanout je arabsky „vrchol obchodu“. Směs obsahuje v oficiálně nedefinovaném množství skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření hřebíček, chilli, pepř a občas také pískavici, sladkou papriku a římský kmín.
Harísa se skládá z chilli papriček, koriandru, česneku, římského kmínu, papriky, soli a olivového oleje.
Kuskus je podobný bulguru, až na to, že v případě bulguru se nejedná o krupici ale o krupky.
veganské recepty veganské recepty rajská kaše se zeleninou vegan veganství veganská
Recept:
- do velkého hrnce dejte 3 – 4 lžíce oleje, nastavte mírný plamen a nejprve osmažte koření: lžíci majoránky, lžíci oregana, lžíci bazalky, špetku pepře, lžičku chilli, lžičku kmínu
- koření míchejte a smažte asi 4 minuty, dokud nezhnědne a nezačne vonět
- přidejte libovolnou mraženou nebo čerstvou zeleninu (zde použita mražená polévková směs) a krabičku rajského protlaku. Chvíli smažte.
- přidejte asi 3/4 litru vroucí vody, sůl a 500g kuskusu
- vařte 5 – 10 minut a nechte třeba dalších 10 minut pod pokličkou odstát

- ozdobte čerstvou bazalkou, jestli máte
- dochutit můžete světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a olejem z pražených sezamových semínek