Kuskus se zeleninou z jednoho hrnce
Co je kuskus?
Kuskus je spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Pochází ze severní Afriky. Název je převzatý z berberského suksu nebo kseksou. Kuskus se nemusí vařit – stačí jej zalít vroucí vodou nebo vařící omáčkou.
Typickým kořením na kuskus jsou v Africe ras el-Hanout a harissa (někdy také psáno harísa).
Ras el-Hanout je arabsky „vrchol obchodu“. Směs obsahuje skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření hřebíček, chilli, pepř a občas také pískavici, sladkou papriku a římský kmín.
Harissa se skládá z chilli papriček, koriandru, česneku, římského kmínu, papriky, soli a olivového oleje.
Kuskus je podobný bulguru, až na to, že bulgur jsou větší krupky.
veganské recepty veganské recepty rajská kaše se zeleninou vegan veganství veganská
Recept na kuskus po česku a vegansku
Ingredience:
- 500 g mražené nebo čerstvé zeleniny (zde použita mražená polévková směs)
- 500 g rajského pyré
- 500 g kuskusu
- libovolný olej
- sůl
- koření: lžíce majoránky, lžíce oregana, lžíce bazalky, špetka pepře, lžička chilli, lžička mletého kmínu
Postup:
- Do velkého hrnce dejte 3 – 4 lžíce oleje, nejnižší plamen a nejprve osmažte koření.
- Koření míchejte a smažte asi 4 minuty, dokud nezačne vonět. Pozor, snadno se připaluje.
- Přidejte mraženou nebo čerstvou zeleninu a rajské pyré. Smažte už na vyšší plamen asi 10 minut.
- Přidejte asi litr vroucí vody, sůl a kuskus.
- Vařte asi 10 minut, vypněte vařič a nechte pod pokličkou odstát.
- Ozdobte čerstvou bazalkou, jestli máte.
- Doporučuji dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a olejem z pražených sezamových semínek.