Domácí pšenično-žitný chléb z trouby

Slunečnicová semínka zespodu chleba

Díky pečení domácího chleba víte, co jíte a můžete si libovolně míchat přísady. Zvolenými semínky, zeleninou či kořením tak vznikne třeba chléb konopný, rozmarýnovýčesnekový nebo třeba sladký s rozinkami a špetkou skořice. 

Nejzdravější je prý chléb z domácího kvásku. Toto je bohužel recept jen na obyčejný pšenično-žitný chléb z droždí. 

 


.

Ingredience: domácí chléb z trouby bez hnětení

  • 800g hladké pšeničné mouky
  • 200g celozrnné žitné mouky
  • sůl, kmín, koriandr, fenykl, badyán
  • 42g kostka droždí, cukr
  • libovolná semínka a oříšky
domácí chléb do trouby

Postup: domácí chléb z trouby bez hnětení

  • Vytvořte si kvásek: vezměte veliký hrnek (například plechový), přidejte 1-2 lžičky cukru a zalijte vlažnou až teplou vodou (asi půl litru). Do vody nadrobte droždí a hrnek přiklopte například plastovým poklopem do mikrovlnky. Umístěte asi na 20 minut na teplé místo. (Nebo si ideálně vytvořte kvásek přírodní.)

 

Příprava droždí, tvorba těsta a kynutí / domaci chleba z trouby postup
Příprava droždí, tvorba těsta a kynutí
domácí chléb z trouby
  • Vezměte velikou mísu nebo hrnec a smíchejte všechny druhy mouk, dvě lžičky soli, lžíci celého kmínu a půl lžíce mletých semen koriandru, dvě špetky mletého badyánu a dvě špetky mletého fenyklu.
domácí chléb z trouby
  • Přidejte libovolná semínka a oříšky: například 3 hrsti konopných semínek (dodají krémovost), hrst lněných semínek, sezam, slunečnice, mák nebo vlašské ořechy. Vše vařečkou řádně smíchejte.
Domácí chléb z trouby
  • Pokud byste chtěli třeba ochucený chléb, přidejte rozmačkaný česnek, nebo rozmarýn; nebo skořici a kurkumu pro chléb orientální, nebo nakrájenou cibuli pro chléb cibulový, koření sladkou papriku a nakrájenou zeleninu pro chléb paprikový apod.
domácí chleba z trouby
  • Vytvořte ve směsi s moukou kráter a vlijte do něj hotový kvásek. Pokud by bylo těsto moc suché a nemíchatelné, přidejte půl hrnku teplé vody. Vařečkou vše smíchejte, přiklopte plastovým poklopem do mikrovlnky a umístěte na teplé místo. Nechte těsto minimálně hodinu až 24 hodin kynout. Občas těsto vařečkou prohněťte.

 

domácí chleba do trouby
  • Přejděte k rozdělení těsta do pečících nádob. Připravte si nádoby na chléb. Při tomto pečení byly použity dva středně velké litinové hrnce.

 

ovalny-pekac-s-poklici-litinovy-hrnec
Do tohoto hrnce by se vešlo celé množství pro tento chléb. V tomto receptu byly použity dva menší hrnce.

 

  • Do hrnca nacpěte pečící papír. Dá se použít opakovaně. Dno nádoby můžete posypat semínky či oříšky, které tak zůstanou zaklesnuté v chlebu a po upečení nebudou padat.
domácí chleba z trouby
  • Vařečkou těsto ještě naposledy zpracujte a posuňte jej do nádoby, popřípadě rozdělte do nádob. Těsto bude při pečení nabobtnávat. Naplňte tedy hrnec zhruba do poloviny až trochu nad polovinou. 

 

domácí chléb do trouby / veganské recepty
Slunečnicová semínka zespodu chleba
domácí chléb do trouby
  • Můžete těsto nechat ještě trochu nakynout v hrncích, třeba půl hodiny a pak péct. Ale jestli spěcháte, můžete péct i rovnou. Povrch těsta uhlaďte lžíci a trochou teplé vody. Nožem pak vykrojte do povrchu kříž.

 

domaci-chleb-z-trouby-chleba / veganske recepty
Pokřižováním chleba zajistíte rovnoměrné rozpraskání
domácí chleba jednoduchý a rychlý
  • Zapněte troubu přibližně na 200°C, vložte na rošt nádoby s těstem a na dno trouby umístěte plech s obyčejnou vodou. Odpařování nějakým způsobem působí dobře na chléb. Místo plechu se může umístit i menší nádoba s vodou na rošt, pokud se vejde.
domácí chleba s rozmarýnem
  • Pečte chléb dozlatova asi 50 minut. Zhruba ve ¾ pečení se pokuste chléb ve formě otočit, aby měl křupavou kůrku pěkně z obou stran.

 

  • Vyndejte chleby z trouby a vyklopte na dřevěné prkýnko. Hotovo.

 

Chléb s konopnými semínky / domácí chléb z trouby / chleba / veganské recepty
Chléb s konopnými semínky

 

Domácí chléb s rozmarýnem / domaci chleba z trouby / veganské recepty
Domácí chléb s rozmarýnem

Další články z rubriky: