Domácí pšenično-žitný chléb z trouby: jednoduchý a bez hnětení

Slunečnicová semínka zespodu chleba

Domácí chléb

     Nač kupovat chléb z obchodu, když si můžete snadno a rychle upéct doma mnohem lepší? Namíchejte si sami semínka a koření, vytvořte si chléb konopný, česnekový nebo třeba orientální s kurkumou a špetkou skořice – je to lahůdka. 

     Nejzdravější je prý čistě žitný chléb z domácího kvásku. Ten bych určitě také doporučila. Toto je recept bohužel jen na snadný pšenično-žitný chléb z droždí. 

 


.

     Recept na chléb: domácí chléb z trouby bez hnětení

  • 800g hladké pšeničné mouky
  • 200g celozrnné žitné mouky
  • sůl, kmín, koriandr, fenykl, badyán
  • 42g kostka droždí, cukr
  • libovolná semínka a oříšky

 

     Postup: domácí chléb z trouby bez hnětení

  • Vytvořte si kvásek: vezměte veliký hrnek (například plechový), přidejte 1-2 lžičky cukru a zalijte vlažnou až teplou vodou. Do vody nadrobte droždí a hrnek přiklopte například plastovým poklopem do mikrovlnky. Umístěte asi na 20 minut na teplé místo. (Nebo si vytvořte kvásek přírodní.)
Příprava droždí, tvorba těsta a kynutí
Příprava droždí, tvorba těsta a kynutí
  • Vezměte velikou mísu nebo hrnec a smíchejte všechny druhy mouk, dvě lžičky soli, lžíci celého kmínu a půl lžíce mletých semen koriandru, dvě špetky mletého badyánu a dvě špetky mletého fenyklu.
  • Přidejte libovolná semínka a oříšky: například 3 hrsti konopných semínek (dodají krémovost), hrst lněných semínek, sezam, slunečnice, mák nebo vlašské ořechy. Vše vařečkou řádně smíchejte.
Domácí chléb z trouby
  • Pokud byste chtěli třeba ochucený chléb, přidejte rozmačkaný česnek, nebo rozmarýn; nebo skořici a kurkumu pro chléb orientální, nebo nakrájenou cibuli pro chléb cibulový, koření sladkou papriku a nakrájenou zeleninu pro chléb paprikový apod.

 

  • Vytvořte ve směsi s moukou kráter a vlijte do něj hotový kvásek. Vařečkou vše smíchejte, přiklopte plastovým poklopem do mikrovlnky a umístěte na teplé místo. Nechte těsto minimálně hodinu až 24 hodin kynout. Občas těsto vařečkou prohněťte.

 

  • Až budete mít těsto dostatečně nakvašené, přejděte k pečení. Není bezpodmínečně nutné těsto vyklápět na vál a hníst rukama – ale můžete to udělat.
domácí chléb z trouby
  • Připravte si nádoby na chléb – pekáč na buchty, oválný litinový hrnec, nebo kulatý hrnec a jednu menší misku vhodnou do trouby, formu na moučník – cokoliv máte doma. Do nádoby vložte pečící papír. Dno nádoby můžete posypat semínky či oříšky, které příhodně zůstanou zaklesnuté v chlebu a po upečení nebudou padat.
Slunečnicová semínka zespodu chleba / veganské recepty
Slunečnicová semínka zespodu chleba
  • Vařečkou těsto ještě naposledy zpracujte a posuňte jej do nádoby, popřípadě rozdělte do nádob.

 

  • Nechte těsto v nádobách ještě asi půl hodiny na teplém místě kynout, ale pozor, ať má těsto ještě prostor kynout, jinak nádobu přeteče. Pokud nemá místo, nenechávejte jej kynout a rovnou pečte. Povrch těsta uhlaďte trochou teplé vody a lžící a nožem vykrojte na povrchu kříž.
domaci-chleb-z-trouby / veganske recepty
Pokřižováním chleba zajistíte rovnoměrné rozpraskání
  • Zapněte troubu přibližně na 200°C, vložte na rošt nádoby s těstem a na dno trouby umístěte plech s obyčejnou vodou. Odpařování nějakým způsobem působí dobře na chléb.

 

  • Pečte chléb dozlatova asi 50 minut. Zhruba ve ¾ pečení nebo ke konci se pokuste chléb ve formě otočit, aby měl křupavou kůrku pěkně z obou stran. (Vyndejte chleby z trouby, vyklopte a vzhůru nohama dejte znovu do nádob a zpět do trouby.)

 

Chléb s konopnými semínky / veganské recepty
Chléb s konopnými semínky
Domácí chléb s rozmarýnem / veganské recepty
Domácí chléb s rozmarýnem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články z rubriky: