Lembas – elfí chléb na cesty

lembas elfí chléb / veganské recepty / miluna

Lembas je podle Tolkiena lahodný a sladký chléb elfí výroby

 

  • Je vysoce výživný a jedna porce má dodat sílu na několikadenní výpravu nebo práci. Lembas má mít vysokou trvanlivost, pokud není přelámaný a je zabalen do listu stromu Mallornu. Tyto stromy rostou například v Lothlórienu. 
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
  • Lembasem bylo zásobeno Společenstvo prstenu na své cestě k Hoře osudu. Věnovala jim ho v Lothlórienu Galadriel.
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
  • Tolkien uvádí ještě jeden výživný chléb, a to cram, který pečou lidé v Esgarothu neboli Jezerním městě, ale zdaleka prý není tak dobrý.
  • Lembas má odpuzovat zlo, proto ho například Glum vyplivl.

Lembas recept vegan veganský rebarbora elfí elfský chléb na cesty


.

  • Tolkien neudal žádný recept, proto jsem se inspirovala videem z youtube a dále jsem improvizovala.

 

Ingredience:

  • 4 banány
  • 2 řapíky rebarbory
  • 100 g chia semínek
  • kokosový olej
  • hrst strouhaného kokosu
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • sůl
lembas elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů

Recept:

  • Den předtím namočte chia semínka do vody, aby nabobtnaly.
  • V míse rozšťouchejte banány.
  • Přidejte přes noc namočená chia semínka.
  • Přidejte nakrájenou rebarboru, asi 5 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje, 3 špetky soli a hrst strouhaného sušeného kokosu.
  • Vše smíchejte a zasypávejte celozrnnou špaldovou moukou, až bude možné těsto rukama hníst.
  • Kouli těsta dejte na hodinu do lednice.
  • Kouli poté rozválejte na hladké mouce a vyřezávejte čtverce.
  • Čtverce dejte na plech s pečícím papírem a vykrojte navrchu X.
  • Pečte v troubě na 200°C asi 10 minut.

 

lembas recept postup / veganské recepty

lembas elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů

Výsledek

Bylo to velmi dobré. S rebarborou kysele osvěžující. Sladké díky banánu a kokosu. Některé kusy jsem nechala v troubě déle a byly křupavé. Některé kratší dobu a byly pěkně vláčné – tak je to asi správně.

Jeden kousek jsem zabalila do listu šťovíku tupolistého. Všechny druhy u nás rostoucích šťovíků jsou prý jedlé.

 

lembas elfí chléb / veganské recepty
Jedli ho koně i psi. 

 

Další články z rubriky:

0 0 votes
Hodnocení článku
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments