Lembas – elfí chléb na cesty

lembas elfí chléb / veganské recepty / miluna

          Lembas je podle Tolkiena lahodný a sladký chléb elfí výroby

 

  • Je vysoce výživný a jedna porce má dodat sílu na několikadenní výpravu nebo práci. Lembas má mít vysokou trvanlivost, pokud není přelámaný a je zabalen do listu stromu Mallornu. Tyto stromy rostou například v Lothlórienu. 
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
  • Lembasem bylo zásobeno Společenstvo prstenu na své cestě k Hoře osudu. Věnovala jim ho v Lothlórienu Galadriel.
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
  • Tolkien uvádí ještě jeden výživný chléb, a to „cram“, který pečou lidé v Esgarothu neboli Jezerním městě, ale zdaleka prý není tak dobrý.
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
  • Lembas má odpuzovat zlo, proto ho například Glum vyplivl.

Lembas recept vegan veganský rebarbora elfí elfský chléb na cesty


.

  • Tolkien neudal žádný recept, proto jsem se inspirovala videem z youtube a dále jsem improvizovala.
lembas elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů

     Recept:

  • rozšťouchejte 4 banány
  • přidejte misku namočených chia semíneklembas recept postup / veganské recepty
  • + dva nakrájené řapíky rebarbory
  • + asi 6 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 špetky soli
  • + hrst strouhaného sušeného kokosu
  • vše rozmíchejte a zasypávejte celozrnnou špaldovou moukou
  • míchejte a zasypávejte, až bude možné těsto rukama hníst
  • kouli těsta dejte na hodinu do lednice
  • poté ji rozválejte na hladké mouce a vyřezávejte čtverce
  • čtverce dejte na plech s pečícím papírem a vykrojte navrchu X
  • pečte v troubě na 200°C asi 10 minut
lembas elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů

     Výsledek: 

     Bylo to velmi dobré. S rebarborou kysele osvěžující. Sladké díky banánu a kokosu. Některé kusy jsem nechala v troubě déle a byly křupavé. Některé kratší dobu a byly pěkně vláčné – tak je to asi správně. 🙂

     Jeden kousek jsem zabalila do listu šťovíku tupolistého. Všechny druhy u nás rostoucích šťovíků jsou prý jedlé.

lembas elfí chléb / veganské recepty
Jedli ho i koně. A pak i psi. Tedy jen jeden pes, ten všežravější.

Další články z rubriky: