
Tento primitivní recept rychle uspokojí všechny veganské kakaoholiky, kteří zároveň nechtějí konzumovat moc cukru.
Sama jsem již od dětství velký kakaový závislák. Kakao bylo možná i moje první slovo. Babička vyprávěla, že dokud jsem nedostala svoje kakao(vý mlíčko), tak jsem byla silně nervní. Možná jsem si prostě potřebovala navodit stavy klidu, kakao totiž stimuluje vyplavování endogenních morfinů…

veganské recepty veganské dezerty veganská jídla miluna–venca.cz miluna
Recept: kakaový dezert veganský
- lžičku kakaa a dvě lžičky strouhaného kokosu zalijte vroucí vodou
- řádně promíchejte a pak vír zastavte
- pomalu vložte čajovou nebo polévkovou lžíci s dalším kakaem
- nechte asi 10 minut vychladnout a působit
vegan dezert vegan čokoládový dezert veganské sladké recepty vegan kakao
- hotovo
- lžičku s kakaem olizujte po vrstvách a znovu namáčejte a upíjejte tekutinu

vegan dezert vegan čokoládový dezert veganské sladké recepty vegan kakao
Výsledek: kakaový dezert vegan
- Moc mi to chutná, zasytí a hodí do klidu.
- Chuť je to opravdu delikátní, velmi specifická a kakaově intenzivní (možná díky nepoužití mléka). Připomíná mi jeden druh Milka čokolády. Dessert Mousse.
vegan dezert vegan čokoládový dezert veganské sladké recepty vegan kakao
Účinky kakaa kakaový dezert veganský
- Kakao je naštěstí zdravé a má antidepresivní účinky.
- Hlavními alkaloidy kakaa jsou theobromin a fenylethylalamin. Theobromin podporuje činnost ledvin, amfetaminový fenylethylalamin způsobuje stavy podobné zamilovanosti. Kakao obsahuje i kofein, asi čtvrtinu toho, co káva.
- Kakao se v těle tráví pomalu, je lehce tučné a navozuje dlouhotrvající pocit sytosti.
- Obsažené flavonoidy zvyšují výdrž, uvolňují svaly a po tréninku zlepšují jejich regeneraci. Kakao je též silný antioxidant.
- Dále minerální látky: hořčík, železo, zinek a měď. Je mírně zásadotvorné, což se hodí, protože překyselení organismu způsobuje nemoci.
vegan dezert vegan čokoládový dezert veganské sladké recepty vegan kakao
Kakaové boby a syrové kakao kakaový dezert vegan
Jednou jsem si objednala přímo neodtučněné syrové kakao v prášku a kakaové boby. Ty boby jsem měla i nadrcené. Posypala jsem si s nimi třeba rýži v tomto receptu. Ten prášek zalitý horkou vodou mi moc nechutnal. Oproti zpracovanému kakau chutnal dost kysele. Ale věřím, že byl velmi zdravý. 🙂
Kakao jsem použila i v této aztécké chilli omáčce.
[socialpoll id=“2518400″ path=“/polls/2518400″ width=“400″]