Veganský boršč

boršč / veganské recepty / miluna

Boršč je ruská polévka původně z červené řepy, zelí a miříkovitého bolševníku, zvaného rusky borščevik.

Bolševník ale může mít nepříjemné nežádoucí účinky, jako je podráždění pokožky nebo trávicího traktu. Později byl bolševník z receptu vypuštěn.

 

bolševník na boršč
Bolševník

 

Boršč vaří lidé v každém kraji ale i v každé rodině jinak. Polévka by ale vždy měla obsahovat červenou řepu a zelí. Dle krajových zvyklostí může dále obsahovat maso, brambory, kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, zakysanou smetanu a různé koření.

V Polsku je boršč dokonce součástí štědrovečerní tabule.

veganské recepty recepty bez masa veganská strava veganská jídla veganství vegan veganské recepty

vegan recepty z červené řepy 

Můj recept na veganský boršč:

  • 3 brambory
  • 2 červené řepy
  • 4 mrkve
  • kysané zelí bílé – balení
  • 8 stroužků česneku
  • 3 velké cibule
  • hladká mouka
  • koření: bobkový list mletý, nové koření mleté, pepř černý mletý, hřebíček mletý, petrželová nať, kmín
  • rýžová smetana
  • kokosový olej
  • sůl, sojová omáčka bez cukru a glutamátu
vegan recepty z červené řepy 
rýžová smetana / světlá sojová omáčka bez cukru a bez glutamátu / veganské recepty
Sójová omáčka, rýžová smetana

 

Postup:

  • Předem si nastrouhejte mrkve a červenou řepu.
  • Brambory omyjte (není nutno loupat, pokud jsou ucházející) a nakrájejte na kostičky.
  • Do velkého hrnce dejte olej, nakrájené cibule a česnek a smažte asi 5 minut.
  • Snižte plamen na nejnižší stupeň a přidejte kořenílžíci sušené petrželové natě, větší lžičku kmínu, půl lžičky mletého bobkového listu, špetku nového koření, špetku pepře a špetku hřebíčku.
  • Koření lehce smažte dokud nezačne vonět.
  • Zvyšte plamen. Přidejte trochu vody na podlití, nastrouhanou mrkev, řepu a balení kysaného zelí. Chvíli smažte nebo duste s poklicí.
  • Uvařte si v rychlovarné konvici 4-5 litrů vody a zalijte jí hrnec. 
  • V hrnku rozmíchejte 2-3 vrchovaté lžíce mouky ve vlažné vodě a vlijte do hrnce pro zahuštění.
  • Posolte a vařte do změknutí brambor, což může trvat třeba 20 minut.
  • Na talíři si polévku můžete ozdobit petrželkou a zalít libovolnou veganskou smetanou. Zde použita rýžová smetana.
vegan recepty z červené řepy 
  • Doporučuji na talíři dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.
vegan recepty z červené řepy 
borš / veganské recepty / veganský boršč / vegan recepty
Boršč veganský
vegan recepty z červené řepy 

Poznatky z vaření: 

  • Pokud to přeženete se zelím, bude boršč chutnat jako zelňačka.
  • Pokud chcete, aby řepa zůstala fialová a neobarvila celou polévku, předvařte ji zvlášť a do polévky ji přidejte až ke konci vaření.

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře