Veganský boršč

boršč / veganské recepty / miluna

Borščevik

     Boršč je původně ruská polévka z červené řepy, zelí a miříkovitého bolševníku, zvaného rusky borščevik. Později se rozšířila dále do světa a oblíbili si ji též západní slované. Česky se rostlina bolševníku nazývá též bršť a polsky baršč. V Polsku je boršč dokonce součástí štědrovečerní tabule.

bolševník na boršč
Bolševník

     Bolševník nám však může způsobit nepříjemné nežádoucí účinky, jako je podráždění pokožky nebo trávicího traktu. Později byl tedy bolševník z receptu vypuštěn.

     Boršč lidé vaří v každém kraji ba i v každé rodině jinak. Polévka by však měla obsahovat červenou řepu a zelí. Dle krajových zvyklostí může dále obsahovat maso, brambory, kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, zakysanou smetanu a různé koření.

veganské recepty recepty bez masa veganská strava veganská jídla veganství vegan veganské recepty

 

     Můj recept na veganský boršč:

rýžová smetana / světlá sojová omáčka bez cukru a bez glutamátu / veganské recepty

  • brambory
  • 2 červené řepy
  • 4 mrkve
  • kysané zelí bílé – balení
  • 8 stroužků česneku
  • 3 velké cibule
  • hladká mouka
  • koření: bobkový list mletý, nové koření mleté, pepř černý mletý, hřebíček mletý, petrželová nať, kmín
  • rýžová smetana, kokosový olej, sůl, sojová omáčka bez cukru a glutamátu

 

     Postup:

  •      Předem si nastrouhejte mrkve a červenou řepu.
  •      Brambory omyjte (není nutno loupat, pokud jsou ucházející) a nakrájejte na kostičky.
  •      Ve velkém hrnci na mírném plameni rozpusťte olej a přidejte koření. Nejvíce dejte lžíci sušené petrželové natě, větší lžičku kmínu, půl lžičky mletého bobkového listu, špetku nového koření, špetku pepře a špetku hřebíčku.
  •      Koření lehce opékejte asi 4 minuty, dokud nezačne vonět.
  •      Pak přidejte nakrájené cibule a česnek.
  •      Smažte. Přidejte nastrouhanou mrkev, řepu a balení kysaného zelí. Chvíli smažte / duste.
  •      Uvařte si v rychlovarné konvici co nejvíce vody a zalijte jí hrnec. 
  •      V hrnku rozmíchejte dvě vrchovaté lžíce mouky ve vlažné vodě a vlijte do hrnce pro zahuštění.
  •      Pokud chcete více polévky, navařte si další vodu.
  •      Posolte, zvyšte plamen a vařte do změknutí brambor, což může trvat třeba 20 minut.
  •      Na talíři si polévku můžete ozdobit petrželkou a zalít libovolnou veganskou smetanou. Zde použita rýžová smetana.

 

  • Doporučuji na talíři dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

 

borš / veganské recepty / veganský boršč

 

     Poznatky: 

  • Pokud to přeženete se zelím, bude boršč chutnat jako zelňačka.
  • Pokud chcete, aby řepa zůstala fialová a neobarvila celou polévku, předvařte ji zvlášť a do polévky ji přidejte až ke konci vaření.

 

Další články z rubriky: