Boršč je ruská polévka původně z červené řepy, zelí a miříkovitého bolševníku, zvaného rusky borščevik.
Bolševník ale může mít nepříjemné nežádoucí účinky, jako je podráždění pokožky nebo trávicího traktu. Později byl bolševník z receptu vypuštěn.
Boršč vaří lidé v každém kraji ale i v každé rodině jinak. Polévka by ale vždy měla obsahovat červenou řepu a zelí. Dle krajových zvyklostí může dále obsahovat maso, brambory, kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, zakysanou smetanu a různé koření.
V Polsku je boršč dokonce součástí štědrovečerní tabule.
veganské recepty recepty bez masa veganská strava veganská jídla veganství vegan veganské recepty
vegan recepty z červené řepy
Můj recept na veganský boršč:
- 3 brambory
- 2 červené řepy
- 4 mrkve
- kysané zelí bílé – balení
- 8 stroužků česneku
- 3 velké cibule
- hladká mouka
- koření: bobkový list mletý, nové koření mleté, pepř černý mletý, hřebíček mletý, petrželová nať, kmín
- rýžová smetana
- kokosový olej
- sůl, sojová omáčka bez cukru a glutamátu
vegan recepty z červené řepy
Postup:
- Předem si nastrouhejte mrkve a červenou řepu.
- Brambory omyjte (není nutno loupat, pokud jsou ucházející) a nakrájejte na kostičky.
- Do velkého hrnce dejte olej, nakrájené cibule a česnek a smažte asi 5 minut.
- Snižte plamen na nejnižší stupeň a přidejte koření: lžíci sušené petrželové natě, větší lžičku kmínu, půl lžičky mletého bobkového listu, špetku nového koření, špetku pepře a špetku hřebíčku.
- Koření lehce smažte dokud nezačne vonět.
- Zvyšte plamen. Přidejte trochu vody na podlití, nastrouhanou mrkev, řepu a balení kysaného zelí. Chvíli smažte nebo duste s poklicí.
- Uvařte si v rychlovarné konvici 4-5 litrů vody a zalijte jí hrnec.
- V hrnku rozmíchejte 2-3 vrchovaté lžíce mouky ve vlažné vodě a vlijte do hrnce pro zahuštění.
- Posolte a vařte do změknutí brambor, což může trvat třeba 20 minut.
- Na talíři si polévku můžete ozdobit petrželkou a zalít libovolnou veganskou smetanou. Zde použita rýžová smetana.
vegan recepty z červené řepy
- Doporučuji na talíři dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.
vegan recepty z červené řepy
vegan recepty z červené řepy
Poznatky z vaření:
- Pokud to přeženete se zelím, bude boršč chutnat jako zelňačka.
- Pokud chcete, aby řepa zůstala fialová a neobarvila celou polévku, předvařte ji zvlášť a do polévky ji přidejte až ke konci vaření.