Rolnická placka se zelím a hořčicí

     Experiment z prostých a levných ingrediencí: mouka, pšeničné vločky, lněné semínko a mák.

     Takovou placku si jistě ve středověku pekla kdejaká chudá rolnice.

     Zrna a semínka jsem podle principů namáčení a klíčení nechala přes noc nabobtnat. Je možné, že nabobtnáním se v mouce a vločkách sníží obsah lepku, enzymových inhibitorů a kyseliny fytové, což nám může pomoci při trávení a zásobit nás živinami, které by nám bez aktivace zrna unikly.

     Nepoužila jsem žádné droždí ani kvásek. (Státní svátek, všude bylo zavřeno.)

     Placka byla docela chutná. Voněla hezky makově. S nějakou individuální úpravou by jistě chutnala každému.

     Zkusila jsem placku jíst po americku s burákovým máslem a marmeládou. Bylo to dobré. Potom jsem ji zkusila po staročesku  – s hořčicí a kyselým zelím, což chutí dost připomínalo hodně houskový karbanátek.

staročeské placky vegan recepty staročeská kuchyně středověká kuchyně středověké recepty

obilná placka veganské recepty veganské recepty veganská strava veganská jídla miluna milunavenca.cz veganství středověké recepty středověká kuchyně starověké recepty

     Recept na placku: obilná placka

chlebová placka / vegan recepty / staročeské placky
Placka je velmi pevná, skoro jako nějaká rohož.
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g pšeničných vloček
  • velkou hrst lněných semínek
  • velkou hrst máku
  • tři velké špetky soli
  • voda
staročeské placky vegan recepty staročeská kuchyně středověká kuchyně středověké recepty

     Postup: obilná placka

  • Rozmíchejte mouku, lněné semínko a mák ve vodě a nechte přes noc (nejlépe 24 hodin) nabobtnat. To samé proveďte s vločkami – několikrát je propláchněte a nechte je bobtnat.
  • Druhý den z vloček slijte vodu a trochu je přes síto vyždímejte.
  • Do směsi s moukou přidejte ještě sůl a všechno (vločky s moukou) smíchejte dohromady.
  • Vyložte si plechy pečícím papírem a vlijte na ně směs. Já jsem zvolila jeden malý, asi tak A4 plech, a druhý standardně velký.
  • Pečte na 150°C asi 20 minut. Během pečení kontrolujte, otočte plechy, propíchněte placku. Hotová by neměla být uprostřed mazlavá.
  • Placku můžete ke konci zkusit otočit, sloupnout z ní papír a ještě chvíli propékat.

     Servírovat můžete nasladko i naslano. 🙂

staročeské placky vegan recepty staročeská kuchyně středověká kuchyně středověké recepty
obilná placka se zelím a hořčicí / vegan recepty / staročeské placky
Doporučený způsob servírování

Další články z rubriky: