Pučálka či pálenec
- V české historii se tento prostý levný pokrm z naklíčeného hrachu uchytil jako postní.
- Pučálka se jedla například v postním období adventu, kterému předcházela podzimní posvícení. A po období masopustu, 40 dní od Popeleční středy do prvního jarního úplňku.
- Pučálka bývala velmi populární. V některých oblastech byla v nabídce v hospodách a na ulicích ji prodávaly babky pučálnice.
veganské recepty recepty z hrachu veganská strava veganství miluna–venca.cz miluna
Recept je jednoduchý:
Nakličování hrachu pučálka recept
- Vezměte celý neloupaný nepůlený hrách a namočte na 24 hodin do vody.
- Poté několikrát propláchněte, vodu slijte a hrách rozprostřete do nádoby vhodné pro jeho klíčení.
- Osvědčil se mi plastový tác s víkem.
- Hrách umístěte na tmavé vlažné místo.
- Pokud možno, hrách několikrát denně propláchněte.
- Asi po 4 dnech, kdy jsou klíčky asi centimetrové, je hotovo.
velikonoční pučálka naklíčený hrách staročeská pučálka neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
Pečení
- Naklíčený hrách můžete jíst syrový nebo ho dále zpracovat.
- Můžete ho upéct nebo smažit na pekáči nebo na plechu.
- Osolený či nasladko s rozinkami a křížalami. Na oleji nebo na sucho.
- Doporučuje se opékat zprudka 3 – 5 minut.
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně postní jídlo půst
- Na těchto fotkách je varianta opékání na plechu, na sucho, naslano. Opékala jsem ale asi 40 minut.