
Pučálka neboli pálenec
- V české historii se tento prostý levný pokrm z naklíčeného hrachu uchytil jako postní.
- Jedl se po období hýření a hostin, aby se šetřilo zásobami, které měly vydržet třeba až do příští sklizně.
- Pučálka se jedla například v postním období adventu, kterému předcházela labužnická podzimní posvícení.
- Po Třech králích se odříkání opět na nějaký čas uvolnilo a hodovalo se až do Popeleční středy, která se vypočítává 40 dní před prvním jarním úplňkem. Po této středě následuje onen 40 denní půst za ukřižovaného křesťanského mesiáše.
- Pučálka bývala velmi populární. V období po masopustu se v některých oblastech podávala v hospodách a na ulicích ji jako pečené kaštany prodávaly báby pučálnice.
veganské recepty recepty z hrachu veganská strava veganství miluna–venca.cz miluna
Recept je jednoduchý:
Nakličování hrachu pučálka recept
- Vezměte celý neloupaný nepůlený hrách a namočte jej na 24 hodin do vody.
- Poté několikrát propláchněte, vodu slijte a hrách rozprostřete do nádoby vhodné pro jeho klíčení.
- Osvědčil se mi plastový tác s víkem.
- Hrách umístěte na tmavé vlažné místo.
- Pokud možno, hrách jednou až několikrát denně propláchněte.
- Asi po 4 dnech, kdy jsou klíčky asi centimetrové, je hotovo.
velikonoční pučálka naklíčený hrách staročeská pučálka neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
Pečení
- Naklíčený hrách můžete jíst syrový nebo ho dále zpracovat.
- Můžete ho upéct na pekáči nebo na plechu.
- Osolený či nasladko s rozinkami a křížalami. Na tuku nebo na sucho.
- Doporučuje se opékat zprudka 3 – 5 minut.
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně postní jídlo půst
- Na těchto fotkách je varianta opékání na plechu, na sucho, posolený. Opékala jsem však asi 40 minut.
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
Výsledek: Je to dobrůtka. 🙂