![pučálka neboli pálenec pučálka / veganské recepty / tradice / masopust / masopustní recepty / miluna / miluna-venca.cz / pálenec](https://miluna-venca.cz/wp-content/uploads/2018/02/pučálka-neboli-pálenec-678x381.jpg)
Pučálka či pálenec
- V české historii se tento prostý levný pokrm z naklíčeného hrachu uchytil jako postní.
- Pučálka se jedla například v postním období adventu, kterému předcházela podzimní posvícení. A po období masopustu, 40 dní od Popeleční středy do prvního jarního úplňku.
- Pučálka bývala velmi populární. V některých oblastech byla v nabídce v hospodách a na ulicích ji prodávaly babky pučálnice.
veganské recepty recepty z hrachu veganská strava veganství miluna–venca.cz miluna
Recept je jednoduchý:
Nakličování hrachu pučálka recept
- Vezměte celý neloupaný nepůlený hrách a namočte na 24 hodin do vody.
- Poté několikrát propláchněte, vodu slijte a hrách rozprostřete do nádoby vhodné pro jeho klíčení.
- Osvědčil se mi plastový tác s víkem.
- Hrách umístěte na tmavé vlažné místo.
- Pokud možno, hrách několikrát denně propláchněte.
- Asi po 4 dnech, kdy jsou klíčky asi centimetrové, je hotovo.
velikonoční pučálka naklíčený hrách staročeská pučálka neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
![naklíčený hrách / pučálka / veganské recepty](https://miluna-venca.cz/wp-content/uploads/2018/02/naklíčený-hrách-400x300.jpg)
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně
Pečení
- Naklíčený hrách můžete jíst syrový nebo ho dále zpracovat.
- Můžete ho upéct nebo smažit na pekáči nebo na plechu.
- Osolený či nasladko s rozinkami a křížalami. Na oleji nebo na sucho.
- Doporučuje se opékat zprudka 3 – 5 minut.
![pučálka / veganské recepty / vegan recepty](https://miluna-venca.cz/wp-content/uploads/2018/02/pučálka-na-plechu-400x238.jpg)
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně postní jídlo půst
- Na těchto fotkách je varianta opékání na plechu, na sucho, naslano. Opékala jsem ale asi 40 minut.