Pučálka: tradiční postní dobrůtka z naklíčeného hrachu

pučálka / veganské recepty / tradice / masopust / masopustní recepty / miluna / miluna-venca.cz / pálenec

    Pučálka neboli pálenec

  • V české historii se tento prostý levný pokrm z naklíčeného hrachu uchytil jako postní.
  • Jedl se po období hýření a hostin, aby se šetřilo zásobami, které měly vydržet třeba až do příští sklizně.
  • Pučálka se jedla například v postním období adventu, kterému předcházela labužnická podzimní posvícení.
  • Po Třech králích se odříkání opět na nějaký čas uvolnilo a hodovalo se až do Popeleční středy, která se vypočítává 40 dní před prvním jarním úplňkem. Po této středě následuje onen 40 denní půst za ukřižovaného křesťanského mesiáše.
  • Pučálka bývala velmi populární. V období po masopustu se v některých oblastech podávala v hospodách a na ulicích ji jako pečené kaštany prodávaly báby pučálnice.

veganské recepty recepty z hrachu veganská strava veganství milunavenca.cz miluna

Recept je jednoduchý: 

     Nakličování hrachu pučálka recept

  • Vezměte celý neloupaný nepůlený hrách a namočte jej na 24 hodin do vody.
  • Poté několikrát propláchněte, vodu slijte a hrách rozprostřete do nádoby vhodné pro jeho klíčení.
  • Osvědčil se mi plastový tác s víkem.
  • Hrách umístěte na tmavé vlažné místo.
  • Pokud možno, hrách jednou až několikrát denně propláchněte.
  • Asi po 4 dnech, kdy jsou klíčky asi centimetrové, je hotovo. 
velikonoční pučálka naklíčený hrách staročeská pučálka neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně

naklíčený hrách / pučálka / veganské recepty

velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně

     Pečení

  • Naklíčený hrách můžete jíst syrový nebo ho dále zpracovat.
  • Můžete ho upéct na pekáči nebo na plechu.
  • Osolený či nasladko s rozinkami a křížalami. Na tuku nebo na sucho.
  • Doporučuje se opékat zprudka 3 – 5 minut.

 

pučálka / veganské recepty / vegan recepty

velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně postní jídlo půst
  • Na těchto fotkách je varianta opékání na plechu, na sucho, posolený. Opékala jsem však asi 40 minut.
velikonoční naklíčený hrách staročeská neděle staročeská kuchyně staročeská jídla tradiční jídla tradiční kuchyně

     Výsledek: Je to dobrůtka. 🙂

 

Další články z rubriky: