
Až uvidíte někde levné žampióny, kupte s jich alespoň půl kila a uvařte si takovýto delikatesní houbový guláš.
veganské recepty guláš z žampiónů guláš z hub veganský vegan veganství
Guláš: žampionový guláš
- použijte velkou hlubokou pánev nebo hrnec
- začněte 2 – 3 lžícemi oleje
- vařič nastavte na mírný plamen a přidejte koření: lžíci curry, špetku mletého pepře, lžičku sladké papriky, lžičku majoránky
- až začne koření vonět a měnit barvu, přihoďte: půl kila nakrájených omytých žampiónů, 3 nakrájené cibule, 7 stroužků pokrájeného česneku a nakrájené libovolné chilli papričky
- až se vše trochu osmaží, přidejte něco na zahuštění: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte vrchovatou lžíci celozrnné mouky a směs tím podlijte
- vařte a mezitím si dejte v rychlovarné konvici uvařit 2 – 3 litry vody. Množství vody odměřte podle toho, jak chcete mít guláš řídký či hustý.
- tou horkou vodou vše zalijte, guláš posolte a promíchejte
- ještě chvíli vařte, (celková doba vaření guláše by měla být okolo 20 minut)
- vypněte vařič a nechte pod pokličkou dojít dalších asi 15 minut
- jídlo si pak můžete ochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru
Potom si uvařte přílohu:
- 300g rýže a hrst lněného semínka přes noc v hrnci namočte. Ráno propláchněte, dejte novou vodu (3 díly vody na 1 díl rýže) a, posolte a vařte asi 5 minut. Potom nechte pod pokličkou dojít. Rýže nasaje ještě další vodu.
veganský žampionový guláš s rýží veganské recepty
- Chilli papričky dle pálivosti:
Zelená Jalapeño (zelená) je z těchto tří nejmíň pálivá. Následuje Rawit alias Ptačí oko (červená) a nejpálivější je žlutá Habanero.
Chilli papričky prý způsobují vyplavování endogenních morfinů, takže by měly navozovat podobné duševní a tělesné stavy, jako když člověk sportuje.
guláš guláš guláš guláš guláš guláš guláš guláš š