
Tip na jednoduchou, zdravou a rychlou snídani.
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, stromu z čeledi vavřínovitých. Na to, že je avokádo ovoce, obsahuje nezvykle malé množství cukru a naopak velký podíl mastných kyselin, podobných těm v olivovém oleji. (Jsou to kvalitní lehce stravitelné rostlinné tuky, takže avokádo se stále řadí do dietní stravy a má nízký glykemický index.) Je též bohatým zdrojem draslíku, mědi, hořčíku, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5.
Pozor, avokáda jsou jedovatá pro papoušky nebo kanárky. Intoxikace těchto zvířat většinou končí smrtí. Avokádo nedávejte ani psovi nebo kočce. Mohli by po něm mít průjem a zvracet.
Avokádo se v kuchyni používá jako máslo, majonéza nebo sýr. Můžete z něj udělat skvělou česnekovou pomazánku, nebo aztéckou pomazánku guacamole. Může se péct i vařit. Dá se použít i nasladko – v nepečených dortech, polevách a dalších dezertech. Způsobů je mnoho.
avokádo s chlebem veganská snídaně veganské recepty chleba s avokádem avokádo co s avokádem
Recept:
- krajíc chleba
- oloupejte avokádo (zralé avokádo je měkké na stisk), nakrájejte na plátky a položte na krajíc
- ozdobte petrželí kudrnkou
- pokapejte světlou sojovou omáčkou bez cukru
- k tomu podávejte libovolnou zeleninu, například salátovou okurku
Sojová omáčka (i sója) obsahuje kyselinu glutamovou, která v ústech působí na stejné chuťové receptory jako maso…