
Když je sezóna zelených paprik nebo jsou zrovna v obchodech levné, zkuste si uvařit tuto neobvyklou ale chutnou kombinaci.
Recept: vegan lečo omáčka s hrachem a rýží
- v hrnci nebo ve velké pánvi dejte na oleji (na mírném plameni) smažit koření: lžičku majoránky, lžičku sladké papriky, lžičku kmínu, lžičku estragonu, půl lžičky saturejky
- až koření začne vonět a změní barvu, přihoďte pokrájenou zeleninu: 5 paprik, nějaké kozí rohy, 3 rajčata, několik stroužků česneku, lahůdkovou cibuli, zázvor, papričku habanero
- vše chvíli duste / smažte
- zvlášť v hrnku s teplou vodou rozmíchejte menší polévkovou lžíci kari pasty a podlijte s ní zeleninu
- potom přidejte i jížku pro zahuštění: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 1 – 2 lžíce celozrnné mouky a vlijte do hrnce
- v rychlovarné konvici si uvařte 2 – 3 litry horké vody a hrnec jimi zalijte, přidejte sůl
- vařte omáčku asi 15 minut, pak vařič vypněte a nechte pod pokličkou odstát
- mezitím si připravte přílohu:
- 250 g loupaného hrachu a 250 g bílé rýže přes noc namočte, ráno dejte vařit hrách, posolte, 15 minut vařte, přihoďte rýži (popřípadě i vroucí vodu přilijte, pokud vám vyprchala) a obojí vařte ještě dalších 8 minut. Nechte pod pokličkou ještě nasát vodu.
- na talíři můžete lečo dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu
Tip: Zkuste si porci pokapat sezamovým olejem. Dodá jídlu vyuzenou masovou chuť.