Brabantské či išlské dortíčky – veganské

Veganské brabantské dortíčky

Toto cukroví známe pod jmény brabantské, išlské, ichelské či ischelské dortíčky. V této veganské verzi byl místo másla použit margarín Flora a místo žloutku půl lžičky prášku do pečiva.

 

Brabantské dortíčky – historie vegan

Toto cukroví se k nám dostalo stejně jako linecká kolečka z Rakouska za časů Rakouska-Uherska. Brabantské dortíčky pak pocházejí z lázeňského města Bad Ischl v Horních Rakousech a recept na tzv. Ischler Törtchen byl znám již v 19. století. V tomto městě měl prý své letovisko císař František Josef I., který měl zdejší cukroví velmi rád a nechal si je dovážet na vídeňský dvůr.

Proč se v Čechách dortíčky jmenují brabantské?

Na internetu jsem o tom bohužel nic nenašla, ale napadá mě tato spojitost: Brabant je provincie v Belgii, kam spadá i Bruselský region a v roce 1958 se právě v Bruselu konala světová výstava, na které byly dortíčky cukrárnou Zauner z Bad Ischelu poprvé představeny.

 

A zde je již recept na veganské brabantské cukroví: 

Těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 200g vegan margarínu
  • 100g cukru moučky
  • 0,5 lžičky citronové kůry
  • 80g mletých mandlí
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

Krém:

brabantské išlské dortíčky cukroví vegan veganské historie recept
Veganský margarín Flora
  • 100g vegan margarínu
  • 20g mletých mandlí
  • 80g mletého kokosu
  • 100g cukru moučky
  • 1 vrchovatá lžička kakaa

Na ozdobu:

  • 100g čokolády na vaření
  • 20g vegan margarínu
  • lískové oříšky

 

Postup:

  1. Vegan margarín se nechá při pokojové teplotě změknout. Poté se všechny ingredience na těsto smíchají a koule těsta se nechá 30 minut odležet v lednici zabalená v igelitu. 
  2. Z těsta se na pomoučněné ploše válí těsto tlusté 2-3 mm a vykrajují se z něj kolečka.
  3. Kolečka se vloží na plechy vystlané pečícím papírem. Pečou se v troubě na 160°C 8-10 minut.
  4. Krém: všechny ingredience se smíchají. Na vychladlá kolečka se krém nanáší – například zdobítkem, druhým kolečkem se zašroubuje.
  5. Poleva: čokoláda s margarínem se za stálého míchání rozpustí v malém hrnci, nevaří se. Poleva se vloží do zdobítka a nanese na vrchní kolečka. Doprostřed se vmáčkne lískový ořech.
  6. Brabantské dortíčky uchováváme v chladu nebo je na delší dobu zamrazíme.

 

Obměna:

  • Místo části moučkového cukru jsem použila sladidlo ze stévie.
  • Z těsta, které už nešlo válet, jsem nakrájela špalíčky.
  • Původně se v receptu používají mleté vlašské ořechy, ale v Kauflandu zrovna měli jen mleté mandle.
  • Původně jsem vytvořila až moc polevy, tak jsem zbytek použila na sušenky Spekulatius.

 

brabantske-islske-dorticky-cukrovi-vegan-veganske-historie-recept
Zleva: brabantské cukroví, sušenky Spekulatius se zbylou polevou, zbytky upečeného těsta na brabantské.

 

Výsledek: brabantské dortíčky vegan

Cukroví se povedlo a chuť je velice podobná originálu z másla a žloutku. 🙂 

Brabantské dortíčky vegan

Veganské cukroví brabantské

 

Zdroje: veganské cukroví

veganské cukroví vegan cukroví brabantské cukroví brabantské dortíčky veganské vánoční pečení

Na webu najdete ještě recept na veganské linecké ZDE.

Další články z rubriky: