
Toto cukroví známe pod jmény brabantské, išlské, ichelské či ischelské dortíčky. V této veganské verzi byl místo másla použit margarín Flora a místo žloutku půl lžičky prášku do pečiva.
Brabantské dortíčky – historie vegan
Toto cukroví se k nám dostalo stejně jako linecká kolečka z Rakouska za časů Rakouska-Uherska. Brabantské dortíčky pak pocházejí z lázeňského města Bad Ischl v Horních Rakousech a recept na tzv. Ischler Törtchen byl znám již v 19. století. V tomto městě měl prý své letovisko císař František Josef I., který měl zdejší cukroví velmi rád a nechal si je dovážet na vídeňský dvůr.
Proč se v Čechách dortíčky jmenují brabantské?
Na internetu jsem o tom bohužel nic nenašla, ale napadá mě tato spojitost: Brabant je provincie v Belgii, kam spadá i Bruselský region a v roce 1958 se právě v Bruselu konala světová výstava, na které byly dortíčky cukrárnou Zauner z Bad Ischelu poprvé představeny.
A zde je již recept na veganské brabantské cukroví:
Těsto:
- 300g hladké mouky
- 200g vegan margarínu
- 100g cukru moučky
- 0,5 lžičky citronové kůry
- 80g mletých mandlí
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
Krém:

- 100g vegan margarínu
- 20g mletých mandlí
- 80g mletého kokosu
- 100g cukru moučky
- 1 vrchovatá lžička kakaa
Na ozdobu:
- 100g čokolády na vaření
- 20g vegan margarínu
- lískové oříšky
Postup:
- Vegan margarín se nechá při pokojové teplotě změknout. Poté se všechny ingredience na těsto smíchají a koule těsta se nechá 30 minut odležet v lednici zabalená v igelitu.
- Z těsta se na pomoučněné ploše válí těsto tlusté 2-3 mm a vykrajují se z něj kolečka.
- Kolečka se vloží na plechy vystlané pečícím papírem. Pečou se v troubě na 160°C 8-10 minut.
- Krém: všechny ingredience se smíchají. Na vychladlá kolečka se krém nanáší – například zdobítkem, druhým kolečkem se zašroubuje.
- Poleva: čokoláda s margarínem se za stálého míchání rozpustí v malém hrnci, nevaří se. Poleva se vloží do zdobítka a nanese na vrchní kolečka. Doprostřed se vmáčkne lískový ořech.
- Brabantské dortíčky uchováváme v chladu nebo je na delší dobu zamrazíme.
Obměna:
- Místo části moučkového cukru jsem použila sladidlo ze stévie.
- Z těsta, které už nešlo válet, jsem nakrájela špalíčky.
- Původně se v receptu používají mleté vlašské ořechy, ale v Kauflandu zrovna měli jen mleté mandle.
- Původně jsem vytvořila až moc polevy, tak jsem zbytek použila na sušenky Spekulatius.

Výsledek: brabantské dortíčky vegan
Cukroví se povedlo a chuť je velice podobná originálu z másla a žloutku. 🙂
Zdroje: veganské cukroví
veganské cukroví vegan cukroví brabantské cukroví brabantské dortíčky veganské vánoční pečení