
Zelné buchty veganské
Recept na toto tradiční jídlo mám z knihy Hody, půsty, masopusty.
- Zelné buchty se pekly hlavně na podzim u příležitosti posvíceních, čili oslav konce hospodářského roku. Posvícení se konala od svatého Václava až do svaté Kateřiny (25. listopadu). Podávala se například tradiční pečená husa a k pečínce bylo nutné našlapat zelí.
Kysané zelí
- Kvašené hlávkové zelí mělo pro tehdejší lid velký význam. Přes zimu zajišťovalo přísun vitamínu C a kvasné bakterie pomáhaly udržovat vyváženou střevní mikroflóru.
- Také se podávalo na přástkách, čili na setkáních, kdy se v jedné místnosti sešlo více lidí, aby ušetřili za svíčky a společně zpracovávali len pomocí kolovratu.
- Kysané zelí podporovalo slinění, což bylo nutné k vytvarování vlákna z chomáče. O přástkách píšu ZDE.
veganské recepty miluna buchty ze zelí tradice říjnové posvícení posvícenské jídlo veganské
Recept na zelné buchty upravený do veganské podoby:
- 1-2 balení bílého kysaného zelí
- libovolné rostlinné mléko
- koření: uzená sladká paprika, pepř, kmín a kurkuma
- droždí
- hladká mouka
- 2 banány
- libovolný olej
- sůl, cukr
- mák
Postup: zelné buchty zelňáky
- připravte si kvásek: do čtvrt litru teplého mléka (mandlového, kokosového, makového…) dejte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě. Pozor, kvásek nabobtná, takže použijte dostatečně hlubokou nádobu, aby nedosáhl na svůj utěrkový příkrov.
- do velké mísy dejte půl kila hladké mouky, přilijte hotový kvásek, vše propracujte a nechte 30 minut na teplém místě kynout
- poté vmíchejte 2 rozšťouchané banány (místo vejce), sůl, 3 lžíce oleje, propracujte a nechte dalších 30 a více minut kynout.
zelné buchty tradiční recepty posvícení tradiční jídla veganské recepty vegan
- osmahněte zelí: na 3 lžících oleje dejte smažit na mírném plameni koření – lžičku uzené sladké papriky, půl lžičky mletého kmínu, 2 špetky pepře a půl lžičky kurkumy. Občas zamíchejte a smažte asi 4 minuty.
- přidejte kysané zelí, za občasného míchání smažte dalších asi 10 minut, vypněte vařič a nechte vychladnout
zelné buchty tradiční recepty posvícení tradiční jídla veganské recepty vegan
- z vykynutého těsta lžící vykrajujte kousky, které na pomoučněném vále nebo v ruce tvarujte v placičky.
- placičky naplňte zelím, vytvořte kapsu, těsto kolem ní zacelte, vytvarujte kouli a klaďte švem dolů na pečícím papírem potažený plech nebo do olejem vymazaného pekáče
- buchty nechte na plechu nebo v pekáči ještě 20 minut kynout
- ozdobte buchty mákem
- poté pečte buchty do krémova asi 15 minut na 180°C.
zelné buchty tradiční recepty posvícení tradiční jídla veganské recepty vegan
Výsledek: zelné buchty zelňáky
- Je to lahůdka. 🙂
- O zelných buchtách píšu ve svém tištěném článku o tradicích na měsíc
říjen ZDE. Časopis ROOTS se zaměřuje mimo jiné na pěstování rostlin a alternativní způsob života. 🙂