Zelné buchty též známé jako zelňáky

zelné buchty zelňáky / veganské recepty / miluna

     Zelné buchty veganské

     Recept na toto tradiční jídlo mám z knihy Hody, půsty, masopusty.

  • Zelné buchty se pekly hlavně na podzim u příležitosti posvíceních, čili oslav konce hospodářského roku. Posvícení se konala od svatého Václava až do svaté Kateřiny (25. listopadu). Podávala se například tradiční pečená husa a k pečínce bylo nutné našlapat zelí.

     Kysané zelí

  • Kvašené hlávkové zelí mělo pro tehdejší lid velký význam. Přes zimu zajišťovalo přísun vitamínu C a kvasné bakterie pomáhaly udržovat vyváženou střevní mikroflóru.
  • Také se podávalo na přástkách, čili na setkáních, kdy se v jedné místnosti sešlo více lidí, aby ušetřili za svíčky a společně zpracovávali len pomocí kolovratu.
  • Kysané zelí podporovalo slinění, což bylo nutné k vytvarování vlákna z chomáče. O přástkách píšu ZDE.

veganské recepty miluna buchty ze zelí tradice  říjnové posvícení posvícenské jídlo veganské

Recept na zelné buchty upravený do veganské podoby:

  • 1-2 balení bílého kysaného zelí
  • libovolné rostlinné mléko
  • koření: uzená sladká paprika, pepřkmín a kurkuma
  • droždí
  • hladká mouka
  • 2 banány
  • libovolný olej
  • sůl, cukr
  • mák

 

Postup: zelné buchty zelňáky

  • připravte si kvásek: do čtvrt litru teplého mléka (mandlového, kokosového, makového…) dejte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě. Pozor, kvásek nabobtná, takže použijte dostatečně hlubokou nádobu, aby nedosáhl na svůj utěrkový příkrov.
  • do velké mísy dejte půl kila hladké mouky, přilijte hotový kvásek, vše propracujte a nechte 30 minut na teplém místě kynout
  • poté vmíchejte 2 rozšťouchané banány (místo vejce), sůl, 3 lžíce oleje, propracujte a nechte dalších 30 a více minut kynout.

 

  • osmahněte zelí: na 3 lžících oleje dejte smažit na mírném plameni koření – lžičku uzené sladké papriky, půl lžičky mletého kmínu, 2 špetky pepře a půl lžičky kurkumy. Občas zamíchejte a smažte asi 4 minuty.
  • přidejte kysané zelí, za občasného míchání smažte dalších asi 10 minut, vypněte vařič a nechte vychladnout

 

  • z vykynutého těsta lžící vykrajujte kousky, které na pomoučněném vále nebo v ruce tvarujte v placičky.
  • placičky naplňte zelím, vytvořte kapsu, těsto kolem ní zacelte, vytvarujte kouli a klaďte švem dolů na pečícím papírem potažený plech nebo do olejem vymazaného pekáče
  • buchty nechte na plechu nebo v pekáči ještě 20 minut kynout
  • ozdobte buchty mákem 
  • poté pečte buchty do krémova asi 15 minut na 180°C.

 

Výsledek: zelné buchty zelňáky

  • Je to lahůdka. 🙂

zelné buchty zelňáky / veganské recepty

 


  • O zelných buchtách píšu ve svém tištěném článku o tradicích na měsícroots-lidove-zvyky-a-obyceje-rijen říjen ZDE. Časopis ROOTS se zaměřuje mimo jiné na pěstování rostlin a alternativní způsob života. 🙂

 

 

Další články z rubriky: