
Bramborový guláš – klasické a rychlé jídlo české kuchyně. Když přidáte buřt, máte buřtguláš. Toto je tedy veganská verze, která i bez masa chutná velmi buřtgulášově a výtečně. 🙂
buřtguláš buřtguláš buřtguláš veganské recepty recepty z brambor rychlé veganské recepty rychlé recepty z brambor miluna mluna–venca.cz
Recept: bramborový guláš
- 3kg brambor
- 4 větší cibule
- 7 stroužků česneku
- hladká mouka
- koření: kmín, paprika (možno použít sladkou, pálivou i grilovanou), mletý pepř, majoránka, sušená petrželová nať, mletá pískavice neboli řecké seno (anglicky fenugreek), mletý zázvor, kurkuma
- sůl
- sojová omáčka bez cukru a glutamátu
- libovolný olej
Postup: bramborový guláš veganský
- Brambory, pokud jsou pěkné, nechte klidně ve slupce. Důkladně je omyjte, vykrájejte ošklivější místa, nakrájejte na kostky a dejte posolené do změknutí vařit ve velkém hrnci – to jest cca 15 – 20 minut pod pokličkou.
- Brambory po uvaření nechte ve vodě.
- Na pánvi nebo v menším rendlíku dejte rozehřát na mírném plameni 4-5 lžic oleje.
- Přidejte na olej koření: lžičku kmínu, lžičku sladké papriky, špetku mletého pepře, lžičku majoránky, půl lžíce petrželové natě, půl lžičky mleté pískavice, půl lžičky mletého zázvoru a půl lžičky kurkumy.
- Občas zamíchejte a až začne koření pěkně vonět – to jest asi po 4 minutách – přidejte nakrájené cibule a česnek.
- Smažte do zesklovatění cibule asi 8 minut.
- Vytvořte si zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 2-3 lžíce mouky a vlijte k cibuli.
- Obsah s moukou chvíli smažte. Možno podlít trochou vody z brambor. Poté všechnu směs přidejte k uvařeným bramborám.
- Promíchejte a nechte ještě 10 minut pod pokličkou vše vařit.
- Vařit poté vypněte a nechte pod pokličkou odstát asi 15 minut.
- Na talíři si pro umami chuť můžete porci dochutit například nějakou světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

- Další jídla z brambor naleznete pod příslušným štítkem níže.
- A guláš ze sladkých brambor batátů – ZDE 🙂