
Segedín lze připravit i bez živočišných přísad, největší chuť totiž stejně zajistí zelí a koření. Jako přílohu jsem, v této veganské verzi, zvolila červenou rýži.
Červená rýže
- je neloupaná a nebroušená bílá rýže. Má lehce oříškovou chuť a díky její pevné slupce se jen tak nerozvaří, ba naopak, při konzumaci příjemně křupe. Neobsahuje lepek, je lehce stravitelná a nezpůsobuje plynatost. Hrnek vařené rýže je prý výživově třikrát hodnotnější než stejné množství brambor. Rýže pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi, obsažené polysacharidy se totiž uvolňují postupně, což zabraňuje přejídání a chuti na sladké.
Existují dvě teorie vzniku segedínského guláše:
1) vytvořil ho neznámý obyvatel maďarského města Szegedu,
2) autorem je budapešťský hospodský Székely, který pozdě večer narychlo smíchal všechno, co dům dal, aby obsloužil hladové opilce
V Maďarsku je známý pod názvem Székeyi káposzta, což v překladu znamená Sezékelyho zelí a servírují ho převážně s chlebem. Slovo gulyás však pro Maďary znamená polévku. Guláši, tak jak ho známe my, říkají perkelt.
veganský segedín veganská segedín s hnědou rýží veganské recepty segedínský guláš
Recept: veganský segedín segedínský guláš
- namočte si přes noc 500g červené rýže, několikrát propláchněte, druhý den ji posolenou uvařte do změknutí (cca 20 minut) spolu s balením sojových kostek
- ve velkém hrnci dejte zahřát 4 lžíce oleje. Mírný plamen.
- Přidejte a lehce opékejte koření: lžičku sladké papriky, lžičku mletého kmínu, půl lžičky mletého vavřínového listu, půl lžičky mletého nového koření, špetku pepře, lžíci majoránky, lžíci sušené petrželové natě
- Koření opékejte asi 4 minuty, dokud nezačne vonět.
- poté přidejte nakrájené: 3 – 4 cibule, 8 stroužků česneku, 3 chilli papričky a smažte do zesklovatění cibule
- přidejte balení kysaného zelí, trochu vody, sůl a přibližně 15 minut duste
- přidejte uvařenou rýži s kostkami, ještě 5 minut vařte, poté vypněte vaříč a nechte pod pokličkou asi 20 minut dojít
- na talíři si můžete jídlo dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu