Zapečená polenta či polentový nákyp s paprikou a bylinkami

zapečená polenta / veganské recepty

Polenta je kaše z kukuřičné mouky

Dá se koupit jako instantní, již předpřipravená kukuřičná mouka s dobou přípravy cca 15 minut. Nebo se postaru vaří 40 minut ze surové kukuřičné mouky a chuť je prý daleko lepší. V obou případech se doporučuje nechat mouku přes noc nabobtnat ve vodě. Nasaje vodu, sníží se doba varu a zlepší následná konzistence kaše, protože při nedostatečné hydrataci bude po dovaření příliš hutná.

veganské recepty veganské recepty z kukuřice kukuřičné mouky

Schopnost ztuhnout polenta

Uvařená kaše by měla mít soudržnost krému nebo míchaných vajec. Po vychladnutí má schopnost tuhnout, takže se dá různě tvarovat..  

Ještě teplá kaše se dá nalít například na pekáč, nechat ztuhnout, nakrájet a jíst tak, jak je, nebo krajíce následně opéct, grilovat, smažit či zapékat. Z kaše je možné připravit nákyp, nádivku, použít jako přílohu; ochutit naslano či nasladko.

 

Polenta a lá falešný parmezán

 

Polenta a lá zapečené placičky

 

 


 

Recept na zapečený polentový nákyp

 

Ingredience:

  • 500 g instantní polenty
  • 2 cibule
  • cca 10 paprik na lečo
  • libovolný olej
  • koření: lžička mleté pískavice – řecké seno, lžička koriandru, lžička mletého zázvoru, lžička chilli, lžička kmínu, lžíce sušené petrželové natě, špetka pepře, hrst libečku
  • hrst slunečnicových semínek
  • jedlá soda

 

Zapečená polenta / veganské recepty

 

Postup:

  • Den před vařením: zalijte přes noc instantní polentu vodou, aby co nejvíce nasákla.
  • Druhý den předehřejte troubu na 180°C.
  • Do velkého hrnce dejte smažit na oleji a na středním plameni nakrájené cibule. Do zesklovatění.
  • Ztlumte plamen na minimum a přidejte koření. Smažte asi 3 minuty.
  • Přidejte nakrájenou papriku na lečo, hrnek horké vody a pod pokličkou duste.
  • Vše po chvíli zalijte 2 litry vroucí vody, přidejte lžičku jedlé sody (způsobí nadýchanost) a sůl.
  • Za stálého míchání vlijte přes noc namočenou instantní polentu. 
  • Asi 10 minut vařte do zhoustnutí, podle potřeby přilijte další vroucí vodu.
  • Poté vylijte směs do pekáče (či více nádob), posypte slunečnicovými semínky a zapékejte v troubě 15 – 20 minut.
  • Nechte vychladnout.

 

  • Posypte pažitkou. Podle chuti pokapejte sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

 

Výsledek: Moc dobré, chuť jako vaječná omeleta.

 

zapečená polenta / veganské recepty

 

zapečená polenta / veganské recepty / československý vlčák
Jedli to i psi

 

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře