
Jáhly neboli proso se dříve v lidové kuchyni jedly hojně. Pak ale nastoupila výnosnější pšenice a další potraviny, které je z jídelníčku vytlačily.
Jsou zdravé. Neobsahují lepek. Jsou bohaté na minerály (železo, vápník, fosfor, hořčík, kyselina křemičitá), vitaminy (B1, B2 a niacin), kyselinu linolovou a nenasycené mastné kyseliny. jahelná kaše
proso jáhly jahelná kaše recepty z jahel veganské recepty jahelná kaše kaše z jahel jáhly jáhlová kaše veganský oběd bez lepku bezlepkový
Recept: jahelná kaše
- Jáhly (500g) a lněné semínko (50g) několikrát propláchnout a namočit přes noc do vody. Druhý den znovu propláchnout a scedit.
- Ve středně velkém hrnci dát na oleji smažit nakrájený zázvor a česnek. Smažit asi 5 minut.
- Přidat polévkovou lžíci kari směsi a polévkovou lžíci sušené petržele. Míchat a smažit na slabém plameni 3 – 4 minuty.
- Poté přilít rajský protlak a dál smažit asi 5 minut.
- Přidat zcezené jáhly a lněná semínka, zalít dvěma litry vroucí vody a vše vařit dalších 10 minut.
- Vypnout vařič, zamíchat a nechat pod pokličkou 10 minut odstát.
- Podávat s libovolnou syrovou zeleninou. Ozdobit čerstvou petrželkou.
veganské recepty vegan kaše bezmasá jídla bezmasé recepty vaříme bez masa co jí vegani veganská strava
Tip: Intenzivnější chuti podobající se masu, se dá docílit sojovou omáčkou. Zdravější jsou ty bez cukru a bez glutamátu s co nejvyšším obsahem sojových bobů. V běžných supermarketech se dá sehnat například tato světlá sojovka 500ml okolo 50kč.