
Zkuste tuto osvěžující rajskou polévku se štiplavou gremolatou. Přijde vhod během horkých letních dnů i v zimě, kdy utuží imunitu.
Gremolata je italská příloha připravovaná obvykle z citrónové kůry, petržele a česneku, ale může být i z jiných potravin. Místo citrónu se dá použít kůra z limetky nebo jiného citrusu. Petržel nahradí nať koriandru, šalvěje nebo máty. Místo česneku poslouží i křen nebo šalotka.
V Itálii se gremolata tradičně podává k jídlu Ossobuco, což je dušené telecí koleno.
Polévka: rajská polévka veganské recepty
- vezměte hrnec na polévku
- dejte tak 3 lžíce oleje a na mírném plameni nejprve smažte koření a bylinky: lžičku bazalky, lžičku majoránky, lžičku sladké papriky a asi 1 velkou lžíci pálivé curry pasty
- až koření začne vonět a trochu zhnědne, přidejte 1 velkou nasekanou cibuli a 5 stroužků česneku
- až cibule zezlátne, přidejte rajské pyré, krabičku protlaku nebo rajčatový džus
- přiveďte k varu a chvíli vařte
- přidejte těstoviny (například Rosické zavářkové) a sůl
- vařte 8 minut, pak přiklopte pokličkou, vypněte vařič a nechte odstát
.

Gremolata: rajská polévka
- použijte stolní mixér nebo všechno dejte do mísy a použijte tyčový mixér
- půl česnekové palice
- omyjte 1 citrón : vymačkejte šťávu nebo použijte oloupané měsíčky, ostrouhejte i trochu kůry
- 100g balení petržele kadeřavé (tuhé stonky vyhoďte nebo je omyté dejte vyvařit do polévky)
- asi 1 lžíci oleje
- vše smíchejte a rozmixujte
- podávejte s polévkou jako přílohu a zdobení
♣