
Když je sezóna cuket a v obchodech jsou levné, nebo vás jimi zásobí babička, přijde vhod zpracovat je do rychlé a jednoduché cuketové polévky. Pro hustší konzistenci můžete přidat těstoviny a rázem je z polévky plnohodnotné hlavní jídlo nebo ragú.
Recept: cuketová polévka
- omyjte a nakrájejte 1 květák a 3 – 4 cukety
- vezměte velký hrnec na polévku, dejte 3 – 4 lžíce oleje a na mírném plameni smažte koření: půl lžičky chilli, lžičku sladké papriky, lžičku majoránky, lžíci curry pasty, půl lžičky kmínu, špetku pepře, lžičku estragonu
- míchejte a až koření začne vonět a změní barvu, přidejte 1 velkou nakrájenou cibuli a asi 6 stroužků česneku
- až se cibule trochu osmaží, přidejte připravený květák a cukety
- v rychlovarné konvici si uvařte 4 – 5 litrů vody a vše jimi zalijte, posolte
- vařte asi 10 minut a polévku rozmixujte tyčovým mixérem
- potom přihoďte asi dvě hrsti libovolných těstovin
- vařte ještě asi 5 minut a nechte pod pokličkou odstát
- porci si můžete dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu s vysokým obsahem sojových bobů
polévka sůl koření olej voda vaříme vrchovatá lžíce veganské recepty veganské recepty