Pikantní dýňová polévka s kešu oříšky, které dodají krémovost.
Rostlina, ze které se získává kešu, je tropický strom ledvinovník západní z čeledi ledvinovníkovité. V Čechách máme z této čeledi dva zástupce: ruj vlasatou a škumpu orobincovou.
Kešu nažka se nachází v nepravém plodu, kterému se říká „kešu jablko“. Jablka se dávají zvířatům, vyrábí se z nich džem, alkoholické nápoje nebo impregnace na dřevo, protože je olejnaté a má insekticidní účinky.
dýňová polévka veganské recepty kešu nažky dýňová polévka s kešu
Recept
Ingredience:
- 1 velká (nebo 2 střední) dýně, (máslová, hokaido či špagetová)
- 6 stroužků česneku
- kus zázvoru
- koření: půl lžičky římského kmínu „kuminu„, lžička sladké papriky, lžička chilli prášku, lžíce kari koření
- libovolná mouka, sůl
- dvě hrsti kešu
- libovolné chilli papričky nebo chilli pasta
- libovolný olej
Postup:
- Dýně vydlabejte a nakrájejte.
- Do velkého hrnce dejte 4 – 5 lžic oleje, nakrájený česnek, cibule, zázvor a chilli papričky, pokud máte rádi pálivé.
- Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a asi 4 minuty opékejte.
- Přidejte nakrájené dýně, kešu a zalijte 4 – 5 litry vroucí vody. Posolte.
- Pokud máte rádi polévku hustší, vyrobte si z mouky zahušťovadlo: do velkého hrnku dejte trochu teplé vody, 3 – 4 lžíce mouky a zalijte další teplou vodou, rozmíchejte a nalijte do hrnce.
- Vše vařte do změknutí dýně, což je za 15 – 20 minut.
- Vypněte vařič, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Doporučuji dochutit sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.