Dýňová polévka s kešu oříšky

dýňová polévka / veganské recepty

Pikantní dýňová polévka s kešu oříšky, které dodají krémovost.

Rostlina, ze které se získává kešu, je tropický strom ledvinovník západní z čeledi ledvinovníkovité. V Čechách máme z této čeledi dva zástupce: ruj vlasatou a škumpu orobincovou

Kešu nažka se nachází v nepravém plodu, kterému se říká „kešu jablko“. Jablka se dávají zvířatům, vyrábí se z nich džem, alkoholické nápoje nebo impregnace na dřevo, protože je olejnaté a má insekticidní účinky.

Ledvinovník západní: kešu nažka s plodem
Ledvinovník západní: kešu nažka s plodem

dýňová polévka veganské recepty kešu nažky dýňová polévka s kešu

Recept

 

Ingredience:

  • 1 velká (nebo 2 střední) dýně, (máslová, hokaido či špagetová)
  • 6 stroužků česneku
  • kus zázvoru
  • koření: půl lžičky římského kmínu „kuminu, lžička sladké papriky, lžička chilli prášku, lžíce kari koření
  • libovolná mouka, sůl
  • dvě hrsti kešu
  • libovolné chilli papričky nebo chilli pasta
  • libovolný olej

 

Postup:

  • Dýně vydlabejte a nakrájejte.
  • Do velkého hrnce dejte 4 – 5 lžic oleje, nakrájený česnek, cibule, zázvor a chilli papričky, pokud máte rádi pálivé.
  • Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a asi 4 minuty opékejte.
  • Přidejte nakrájené dýně, kešu a zalijte 4 – 5 litry vroucí vody. Posolte.
  • Pokud máte rádi polévku hustší, vyrobte si z mouky zahušťovadlo: do velkého hrnku dejte trochu teplé vody, 3 – 4 lžíce mouky a zalijte další teplou vodou, rozmíchejte a nalijte do hrnce.
  • Vše vařte do změknutí dýně, což je za 15 – 20 minut.
  • Vypněte vařič, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem.

 

  • Doporučuji dochutit sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

 

dýňová polévka s kešu / veganské recepty

 

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře