Dýňová polévka s kešu oříšky – krémová a hustá

dýňová polévka / veganské recepty

     Pikantní dýňová polévka s kešu oříšky, které jí dodají na krémovosti.

     Rostlina, ze které získáváme kešu nažky, je 12 metrů vysoký tropický strom ledvinovník západní z čeledi ledvinovníkovité. V Čechách máme z této čeledi dva zástupce: ruj vlasatou a krasavici škumpu. Jeden strom ledvinovníku je schopný vyprodukovat 50 kg kešu ročně.

     Kešu nažka se nachází v nepravém plodu, kterému se říká „kešu jablko“. Jablka se zkrmují dobytkem, vyrábí se z nich džem, alkoholické nápoje nebo impregnace na dřevo, protože je olejnaté a má insekticidní účinky.

     Kešu nažky jsou bohaté na vitamín C a obsahují velké množství bílkovin a tuku.


dýňová polévka veganské recepty kešu nažky dýňová polévka s kešu

Dýňová polévka z jednoho hrnce:

  • do velkého hrnce dejte 4 – 5 lžic libovolného oleje a zahřejte na mírný plamen
  • přidejte koření: půl lžičky římského kmínu „kuminu, lžičku sladké papriky, lžičku majoránky, lžičku chilli, lžíci libovolné kari pasty
  • koření asi 4 minuty lehce opékejte, dokud nezačne vonět a nezmění barvu
  • přidejte nahrubo nakrájený kus zázvoru, 6 stroužků česneku a chilli papričky, pokud máte rádi pálivé
  • vezměte dvě máslové dýně (nebo jiné – hokaido či špagetové), vydlabejte semínka, dýně nakrájejte a přidejte do hrnce
  • vše chvíli duste / smažte a zalijte 4 – 5 litry vroucí vody
  • přiveďte k varu a přihoďte hrst nebo dvě kešu a sůl

    Ledvinovník západní: kešu nažka s plodem
    Ledvinovník západní: kešu nažka s plodem
  • pokud máte rádi polévku hustší, vyrobte si z libovolné mouky zahušťovadlo: do hrnku dejte 2 – 3 lžíce mouky, zalijte teplou vodou, rozmíchejte a nalijte do hrnce
  • vše vařte do změknutí dýně, což bude asi za 15 minut
  • vypněte vařič, vše rozmixujte tyčovým mixérem a nechte asi 20 minut pod pokličkou odstát

 

  • na talíři si můžete jídlo dochutit sojovou omáčkou, doporučuji světlou bez cukru a bez glutamátu

 

dýňová polévka s kešu / veganské recepty

Další články z rubriky: