Chili sin carne – pálivý mexický guláš bez masa

mexicke-fazole-vegan-chili-sin-carne / veganské recepty

Originálně je chili con carne dušený kořeněný pikantní guláš obvykle z kravího nebo jehněčího masa a chilli papriček.

 

  • Ingredience se liší podle geografické polohy a pěstovaných plodin. Recept tedy může obsahovat fazole, rajčata, cibuli, česnek, skořici a další přísady.
chilli sin carne vegan recepty
  • Bezmasá verze, která se nazývá právě chili sin carne, chili sans carne nebo chili non carne, získala na popularitě v 60. a 70. letech v USA.
chilli sans carne vegan recepty
  • Chili con carne je oficiálním jídlem amerického státu Texas, kde se mu říká jen chili nebo Texas chili.
chilli non carne vegan recepty
  • Název pochází z aztéckého jazyka Nahuatl a ze španělštiny a znamená chilli papričky s masem.
chilli sin carne vegan recepty
  • S vařením chili poprvé přišli v 50. letech 19. století hispánsko-mexičtí texasané. Ženy ho prodávaly na ulicích jako rychlé občerstvení a zvláště tím bylo proslaveno město San Antonio (Texas).
chilli sin carne vegan recepty

vegan recepty veganská strava veganství veganské recepty ze světa

Pro přípravu tradičního chili se hodí použít kořenící směs Tex-Mex. Směs obsahuje:

  • 3 lžičky sušeného chilli
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mletého česneku
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
chilli sin carne veganské recepty

 

Recept na velký hrnec (10 porcí / 7 litrů?) chili sin carne z velkých bílých fazolí, kukuřice a rajčat:

  • 500 g velkých bílých fazolí
  • 250 g mražené kukuřice
  • 5 cibulí
  • palice česneku
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • 500 g rajčatového pyré
  • koření: sladká paprika, chilli, mletý zázvor, kmín, oregáno, mletá semínka koriandru, mletý pepř, majoránka, saturejka, pískavice
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka
  • melasa

 

Postup: chili sin carne chili sin carne

  • Nejprve dáme namáčet fazole: fazole propláchneme a dáme je na 1 – 2 dny máčet ve vodě, aby nabobtnaly. Vodu několikrát vyměníme. Až budou fazole připravené, můžeme začít vařit.
  • Vezmeme velký hrnec, vařič nastavíme na mírný plamen a vlijeme asi 6 polévkových lžic libovolného oleje. Až se olej rozehřeje, přidáme koření: 2 polévkové lžíce sladké papriky, 2 lžičky chilli, 2 lžičky zázvoru, lžíci oregána, lžíci majoránky, lžíci mletých semínek koriandru, půl lžičky pepře, lžíci kmínu, lžičku saturejky, půl lžičky mletých semen pískavice.
  • Koření za občasného míchání smažíme na mírném plameni asi 4 minuty, dokud nezačne vonět.
  • Přidáme nadrobno nakrájené cibule a česnek a smažíme asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
  • Přidáme kukuřici, rajčatové konzervy i pyré a můžeme zvýšit plamen. Směs za občasného míchání dusíme asi 10 minut.
  • Přidáme namočené fazole, sůl, lžíci melasy a zalijeme asi 4 litry vroucí vody.
  • Za občasného míchání vaříme vše pod pokličkou asi 30 minut. 
  • Pro zahuštění můžeme přihodit 2-3 hrsti pšeničné krupičky.
  • Vypneme vařič a necháme asi 20 minut dojít.

 

chili sin carne / veganské recepty / vegan recepty

 

chili sin carne / veganské recepty / vegan recepty

chili sin carne chili sin carne veganské recepty veganská strava veganský guláš veganství 

  • Jídlo můžeme ozdobit čerstvou petrželovou natí a ochutit nějakou kvalitní světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

Další články z rubriky: