
Původní pokrm chili con carne je dušený kořeněný pikantní guláš obvykle z kravího nebo jehněčího masa a chilli papriček.
- Složení pokrmů se liší podle geografické polohy a pěstovaných plodin. Recept tedy může obsahovat i fazole, rajčata, cibuli, česnek, skořici a další přísady.
chilli sin carne vegan recepty
- Existuje také bezmasá verze, která se nazývá právě chili sin carne, chili sans carne nebo chili non carne. Tato veganská / vegetariánská alternativa získala na popularitě v 60. a 70. letech v USA.
chilli sans carne vegan recepty
- Chili con carne je oficiálním jídlem amerického státu Texas, kde jej však nazývají jen chili nebo Texas chili.
chilli non carne vegan recepty
- Název pochází z aztéckého jazyka Nahuatl a ze španělštiny a znamená chilli papričky s masem.
chilli sin carne vegan recepty
- S vařením chili poprvé přišli v 50. letech 19. století hispánsko-mexičtí texasané. Ženy prodávaly tento pokrm na ulicích jako rychlé občerstvení a zvláště tím proslavily město San Antonio (Texas).
chilli sin carne vegan recepty
vegan recepty veganská strava veganství veganské recepty ze světa
Pro přípravu tradičního chili se hodí použít kořenící směs Tex-Mex. Směs obsahuje:
- 3 lžičky sušeného chilli
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžičku mletého pepře
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku mletého česneku
- 1,5 lžičky mleté sladké papriky
chilli sin carne vegan recepty
Recept na veliký hrnec (10 porcí / 7 litrů?) chili sin carne z velkých bílých fazolí, kukuřice a rajčat:
- 500g velkých bílých fazolí
- 250g mražené kukuřice
- 5 cibulí
- palice česneku
- 2 konzervy krájených rajčat
- 500g rajčatového pyré
- koření: sladká paprika, chilli, mletý zázvor, kmín, oregáno, mletá semínka koriandru, mletý pepř, majoránka, saturejka, pískavice
- olej
- sůl
- sojová omáčka
- melasa
chilli sin carne vegan recepty
Postup: chili sin carne chili sin carne
- Nejprve dáme namáčet fazole: fazole propláchneme a dáme je na 1 – 2 dny máčet ve vodě, aby nabobtnaly. Vodu několikrát vyměníme. Až budou fazole připravené, můžeme začít vařit.
- Vezmeme velký hrnec, vařič nastavíme na mírný plamen a vlijeme asi 6 polévkových lžic libovolného oleje. Až se olej rozehřeje, přidáme koření: 2 polévkové lžíce sladké papriky, 2 lžičky chilli, 2 lžičky zázvoru, lžíci oregána, lžíci majoránky, lžíci mletých semínek koriandru, půl lžičky pepře, lžíci kmínu, lžičku saturejky, půl lžičky mletých semen pískavice.
- Koření za občasného míchání smažíme na mírném plameni asi 4 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidáme nadrobno nakrájené cibule a česnek a smažíme dalších asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidáme kukuřici, rajčatové konzervy i pyré a můžeme zvýšit plamen. Směs za občasného míchání dusíme dalších asi 10 minut.
- Přidáme namočené fazole, sůl, lžíci melasy a zalijeme asi 4 litry vroucí vody.
- Za občasného míchání vaříme vše pod pokličkou asi 30 minut.
- Pro zahuštění můžeme přihodit 2-3 hrsti pšeničné krupičky.
- Vypneme vařič a necháme dalších asi 20 minut dojít.
chilli sin carne vegan recepty
chili sin carne chili sin carne veganské recepty veganská strava veganský guláš veganství
- Jídlo můžeme ozdobit čerstvou petrželovou natí a ochutit nějakou kvalitní světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu. 🙂