Krémová květáková polévka s pastou tahini
Ingredience:
- 100 g celých ovesných vloček
- celý květák
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- habanero paprička
- koření: lžíce libečku, špetka mletého pepře, lžička sladké papriky, lžička kmínu, lžička kari, lžička mletého koriandru, lžička mletého řeckého sena (pískavice)
- tahini
- sůl
- libovolný olej
- sójová omáčka bez cukru a bez glutamátu
Postup: květáková polévka s tahini
- Ovesné vločky propláchněte, zalijte vodou a nechte 20 minut nasáknout.
- Květák ořezejte od košťálu, propláchněte. Škrabkou na brambory oloupejte kus zázvoru a nasekejte. Nakrájejte si též cibule, česnek a habanero papričku, pokud použijete.
- Do velkého hrnce dejte 5 lžic oleje, nakrájené cibule, česnek, zázvor a habanero, střední plamen a smažte do zesklovatění cibule.
- Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a smažte za občasného míchání asi 3 minuty.
- Přidejte nakrájený květák, ovesné vločky, 2 – 3 litry vroucí vody, 4 lžíce sójové omáčky (například shoyu nebo jakékoliv světlé bez cukru), posolte, přiveďte k varu a vařte s poklicí 15 minut.
- Vypněte vařič, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Servírujte a přidejte lžíci tahini.
Co je tahini
Tahini je pasta z namletých sezamových semínek a mořské soli. Varianta z loupaných semínek je běžnější v Evropě a severní Africe, varianta z neloupaných v Asii.
Nejstarší zmínka o tahini je zapsána v arabské kuchařce Kitab Wasf al-Atima al-Mutadaze (česky Popis známých jídel) ze 13. století, kde je tahini uvedena jako ingredience pro pokrm hummus kasa.
Středověký hummus kasa obsahoval cizrnu, vinný ocet, olej, tahini, pepř, mátu, směs koření atraf at-tib, petržel, tymián, ořechy vlašské, lískové, pistáciové, mandle, skořici, kmín, nať koriandru, sůl, solené citróny a olivy.
Příprava tahini
Semínka sezamu se nejprve namočí do vody, aby nasákly. Poté se nadrtí, aby se oddělila zrna od plev. Vše se opět namočí do slané vody, otruby klesnou ke dnu a semínka zůstanou plavat na povrchu. Semínka se sesbírají, odstředí, opraží a rozemelou na pastu.
Aby tahini nezežluklo, doporučuje se skladovat v lednici.
Sezam indický
Jednoletá rostlina, ze které získáváme sezamová semínka, dorůstá až do výšky 2 metrů a patří do řádu hluchavkotvaré.
Daří se jí v tropických oblastech a je odolná vůči suchu. Mezi největší světové producenty sezamu patří Tanzánie, Myanmar, Indie a Súdán.
Sezamová semínka obsahují nejvíce oleje ze všech známých semen. Název pro sezam pochází pravděpodobně ze starověké akkadštiny, kde výraz šamaššamu znamenal olej, tekutý tuk.