Květáková polévka s pastou tahini – krémová a hustá

květáková polévka s tahini / veganské recepty

     Krémová květáková polévka s pastou tahini pro přilepšení 

 

     Co je tahini

     Tahini je pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Varianta z loupaných semínek je běžnější v Evropě a severní Africe, varianta z neloupaných v Asii. 

tahini-sezam-obrazek od healthline

     Nejstarší zmínka o tahini je zapsána v arabské kuchařce Kitab Wasf al-Atima al-Mutadaze (česky Popis známých jídel) ze 13. století, kde je tahini uvedena jako ingredience pro pokrm hummus kasa.

     Středověký hummus kasa obsahoval cizrnu, vinný ocet, olej, tahini, pepř, mátu, směs koření atraf at-tib (podobné ras el hanout), petržel, tymián, ořechy: vlašské, lískové, pistáciové, mandle, skořici, kmín, nať koriandru, sůl, solené citróny a olivy.

 

     Příprava tahini

     Semínka sezamu se nejprve namočí do vody, aby nasákly. Poté se nadrtí, aby se oddělila zrna od plev. Vše se opět namočí do slané vody, otruby klesnou ke dnu a semínka zůstanou plavat na povrchu. Semínka se sesbírají, odstředí, opraží a rozemelou na pastu.

     Aby tahini nezežluklo, doporučuje se skladovat v lednici.

 

 

     Sezam indický

sezam-indický-obrazek od fair dinkum seeds

     Jednoletá rostlina, ze které získáváme sezamová semínka, dorůstá až do výšky 2 metrů a patří do řádu hluchavkotvaré.

     Daří se jí v tropických oblastech, je odolný vůči suchu a mezi největší světové producenty sezamu patří Tanzánie, Myanmar, Inde a Súdán. 

     Sezamová semínka obsahují nejvíce oleje ze všech známých semen. Název pro sezam pochází pravděpodobně ze starověkých semitských jazyků, například z akkadštiny, kde výraz šamaššamu znamenal “olej, tekutý tuk”.

 

 


veganské recepty Květáková polévka s tahini – krémová a hustá miluna veganské recepty 

     Recept: květáková polévka s tahini

     1. Vyrobte si zahušťovadlo:

  • 100g ovesných vloček propláchněte, zalijte vodou a nechte 20 minut nasáknout

 

     2. Připravte si květák: ořezejte od košťálu, propláchněte. Škrabkou na brambory oloupejte kus zázvoru a nasekejte. Nakrájejte si též habanero, pokud použijete.

 

     3. Ve velkém hrnci dejte na mírném plameni zahřát 5 lžic oleje a přihoďte koření:

habanero
Habanero
  • lžíci libečku
  • špetku mletého pepře
  • lžičku sladké papriky
  • lžičku kmínu
  • lžičku kari
  • lžičku mletého koriandru
  • lžičku mletého řeckého sena (pískavice)

 

 

     4. Smažte koření za občasného míchání na mírném plameni asi 4 minuty.

 

     5. Přidejte: 

  • hrnek vroucí vody
  • nakrájený kus zázvoru 
  • nakrájenou habanero chilli papričku, pokud máte rádi ostré 
  • nakrájený květák

 

     6. Vše smažte či duste již na vyšší plamen asi 10 minut.

 

     7. Přidejte nasáklé ovesné vločky, 2-3 litry vroucí vody, posolte a vše krátce povařte (cca 15 minut)

 

     8. Vypněte vařič a nechte dalších 20 minut dojít pod pokličkou.

 

     9. Přidejte cca 4 lžíce sojové omáčky (například shoyu nebo jakoukoliv světlou) a vše rozmixujte tyčovým mixérem.

 

     10. Servírujte a přidejte lžíci tahini.

 

květáková polévka s tahini / veganské recepty

 

 

🙂

Další články z rubriky: