
Tyto placky jsou za chvilku hotové a jistě zdravější než kynutý chléb z bílé mouky. Žádný cukr ani olej a chuť přesto delikátní.
veganské recepty ovesné placky recept staročeské placky obilné placky placky miluna veganské recepty veganská jídla rychlá
Experimentální plackologie pohankové ovesné placky
- Zatím jsem je připravovala na dva způsoby – pohankové a ovesné.
- Možností je velké množství a doporučuji s ingrediencemi experimentovat.
- Napadá mě třeba zkusit jahelný, cizrnový či kroupový základ, těsto spojí kukuřičná mouka a k tomu vždy menší množství různých ořechů a semínek.
- Chuť dodá libovolná kořenící směs. Už jsem zkusila kari směs a českou klasiku libeček, majoránka, kmín.
- Chci však zkusit ještě perníkové koření, thajskou curry pastu, garam masalu nebo adžiku.
středověká kuchyně středověk recepty vegan recepty veganské jídlo placky jednoduché placky ovesné placky pohankové placky placky s arašídy

středověká kuchyně středověk recepty vegan recepty veganské jídlo placky jednoduché placky recept
Namáčení zvýší objem, pročistí zrno a usnadní trávení
- Základ je obeznámit se s problematikou namáčení a klíčení. Zjistíte, že přes noc namočená semena či ořechy nabobtnají, což je činí klíčivějšími a stravitelnějšími.
- Máčením se totiž ze semen odstraňuje klíčení inhibující kyselina fytová, která zároveň brzdí i schopnost našeho těla vstřebávat z potravy živiny.
- Máčením a klíčením se semínko aktivuje a do chodu se dají enzymy, které dobře vyživí naše těla.
středověká kuchyně středověk recepty vegan recepty veganské jídlo placky jednoduché placky recept
Preventivně bezlepkově pohankové ovesné placky
- I při pečení běžného chleba se doporučuje přidat k těstu dávku naklíčeného žita či jiné obiloviny.
- Avšak lepek obsažený ve většině obilovin se obecně nedoporučuje. Je skvělý na pečení a tvarování těsta – dodává pružnost a gumovost. Je to ale nestravitelný glykoprotein a naše střeva po něm propouštějí do krve nedostatečně strávené bloky bílkovin, což následně zanáší mízu a imunitní systém.
- Lepek naleznete v pšenici, špaldě, žitě a ječmeni. Má se za to, že oves je bezlepkový, ale názory se různí. Lepek neobsahuje proso, rýže, kukuřice, brambory, pohanka, amarant, quinoa (merlík), konopí, chia semena…

Đậu phộng pohankové ovesné placky
- V pokusu s ovesnými plackami jsem použila ingredienci, kterou známe většinou jen v pražené a solené formě – arašídy. Ve vietnamských obchodech se však prodávají arašídy syrové, stojí 60 kč za půl kila a mají překvapivě o dost jinou chuť – připomínají totiž chuť čerstvého hrášku s pečenými bramborami.
- Stejně jako hrách rostou v luscích a jako brambory pod zemí. Stačí je též přes noc namočit a poté použít do vaření či pečení. (Jsou jedlé i syrové).
středověká kuchyně středověk recepty vegan recepty veganské jídlo placky jednoduché placky recept
Recept na pohankové kari placky: pohankové ovesné placky
- 500g pohanky
- 3 hrsti slunečnicových semen
- 200g celozrnné špaldové mouky
- směs kari koření, sůl, sojová omáčka (bez cukru a bez glutamátu)
středověká kuchyně středověk recepty vegan recepty veganské jídlo placky jednoduché placky recept
Postup: pohankové ovesné placky
- Pohanku propláchněte a nechte ve vodě namáčet přes noc .
- To samé udělejte se slunečnicemi. Je prý lepší namáčet každý druh semínek zvlášť.
- Ráno ještě jednou propláchněte a obojí smíchejte.
- Přidejte koření, sůl, sojovou omáčku a mouku.
- Řádně promíchejte a nechte ještě asi hodinu bobtnat. Nasátá mouka vytvoří kašovitou konzistenci, díky které se placka na pánvi nerozpadá.
- Lžící nebo malou naběračkou klaďte směs na pánev – ideálně na lívancovou, ale v tomto receptu jsem ji nepoužila.
- Opékejte na vysoký výkon (například pátý stupeň z šesti). Asi za 2 minuty placky obraťte a pečte zhruba stejný nebo kratší čas i z druhé strany.
středověká kuchyně středověk recepty vegan recepty veganské jídlo placky jednoduché placky recept
- Podávejte s čerstvou zeleninou.
- Výborné jsou s plnotučnou hořčicí a koprem.
- Druhý den po pobytu v lednici jsou snad ještě lepší, pěkně vláčně. 🙂