
Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé, tropické rostliny z čeledi svlačcovitých.
Jsou energeticky hodnotnější než brambory a obsahují velké množství železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny.
Vařené batáty podle mě chutnají jako bramborová dýně a jejich slupka jako kysané červené zelí. Překvapilo mě, jak byly za syrova tvrdé a těžko se krájely, ale uvařily se rychleji než normální brambory…
Recept na batátový guláš:
- Předem si nakrájejte: 4 kg batátů (vydrhněte je a zbavte ošklivých míst), 3 cibule, 6 stroužků česneku, 5 paprik na lečo, kus zázvoru a libovolné chilli papričky
- vezměte velký hrnec, dejte do něj 4 – 5 lžic libovolného oleje a zahřejte vařič na mírný stupeň
- přidejte na olej koření: půl lžíce řeckého sena (pískavice, fenugreek), půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, lžičku majoránky, lžíce sušené petrželové natě a půl lžíce koriandru
- přidejte nakrájené batáty a zeleninu
- vše asi 10 minut pod pokličkou duste, podle potřeby podlijte trochou horké vody
- vše zalijte asi 4 litry vroucí vody a vařte do změknutí batátů, což může být třeba 20 minut, občas míchejte
- nechte odstát
- hotové jídlo si můžete na talíři dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a ozdobit čerstvým libečkem
Zde s jídlem pózuje Fram:


veganské recepty veganské recepty