Guláš s batáty

guláš s batáty / batátový guláš / veganské recepty

     Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé, tropické rostliny z čeledi svlačcovitých.

     Jsou energeticky hodnotnější než brambory a obsahují velké množství železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny.   

     Vařené batáty podle mě chutnají jako bramborová dýně a jejich slupka jako kysané červené zelí. Překvapilo mě, jak byly za syrova tvrdé a těžko se krájely, ale uvařily se rychleji než normální brambory…


 

Recept na batátový guláš:

kokosový olej

  • Předem si nakrájejte: 4 kg batátů (vydrhněte je a zbavte ošklivých míst), 3 cibule, 6 stroužků česneku, 5 paprik na lečo, kus zázvoru a libovolné chilli papričky
  • vezměte velký hrnec, dejte do něj 4 – 5 lžic libovolného oleje a zahřejte vařič na mírný stupeň
  • přidejte na olej koření: půl lžíce řeckého sena (pískavice, fenugreek), půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, lžičku majoránky, lžíce sušené petrželové natě a půl lžíce koriandru
  • přidejte nakrájené batáty a zeleninuguláš s batáty
  • vše asi 10 minut pod pokličkou duste, podle potřeby podlijte trochou horké vody
  • vše zalijte asi 4 litry vroucí vody a vařte do změknutí batátů, což může být třeba 20 minut, občas míchejte
  • nechte odstát 

 

  • hotové jídlo si můžete na talíři dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a ozdobit čerstvým libečkem

 

Zde s jídlem pózuje Fram:

guláš s batáty / veganské recepty
Byl zvědavý, co je uvnitř a chtěl ochutnat…

 

guláš s batáty a pes / veganské recepty
…ale bylo to příliš horké.

veganské recepty veganské recepty

Zde je guláš s vyhlídkou na vrch Panna, na kterém kdysi stál křižácký hrad. Obec Homole u Panny, České středohoří:

guláš s batáty a hora Panna / homole u panny / veganské recepty

Další články z rubriky: