
Polenta
je kaše z kukuřičné mouky, vody a soli. V tomto případě jsem ji smíchala ještě s dalšími oblíbenými surovinami ze „zdravé výživy“ – s kuskusem a pohankou.
veganské recepty polentová kaše s rajským pyré polentová kaše instatní polenta miluna
Recept: polentová kaše
- 500g instantní polenty
- 100g kuskusu
- 100g pohanky
- 3 cibule
- 8 stroužků česneku
- 4 rawit chilli papričky
- krabičku rajského protlaku / pyré
- koření: kurkuma, koriandr, sladká paprika, majoránka, petrželová nať, pepř, kmín, sušený zázvor
- sůl
- olej
Postup: polentová kaše
- polentu, kuskus a pohanku zalijte vodou a nechte (klidně přes noc) nabobtnat
- druhý den dejte do velkého hrnce 4 – 5 lžic oleje a vařič nastavte na mírný plamen
- vložte koření: půl lžíce kurkumy, půl lžíce koriandru, půl lžíce sladké papriky, lžičku majoránky, půl lžíce petrželové natě, větší špetku pepře, lžičku mletého kmínu a lžičku mletého zázvoru
- koření občas zamíchejte a smažte asi 4 minuty
- přidejte nakrájené cibule, česnek a chilli papričky
- smažte směs asi 10 minut a poté přidejte nabobtnalé obiloviny i s vodou a sůl
- přidejte i rajský protlak/pyré a vařte 10 – 15 minut
- podle potřeby přidávejte vroucí vodu (polenta i kuskus ještě nabobtnají)
- pro dobrou chuť si jídlo můžete na talíři dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu
