Humpolácký kabuli palaw z jednoho hrnce (veganský)

Kabuli palaw / quabili palaw / afghánský pilaf

     Kabuli palaw je pokrm na způsob pilafu. (Pilaf je jídlo z dušené rýže, zeleniny či ovoce, koření a dalších přísad.) Kabuli palaw obvykle obsahuje dušenou rýži smíchanou s rozinkami, mrkví a jehněčím masem.

  • Je velice oblíbený v Afghánistánu a stal se dokonce jejich národním jídlem. Kabuli nebo také Quabili palaw podle Wiki doslova znamená „Výtečná rýže“, nikoliv „Rýže z Kábulu“, jak může název mást.
  • Klasický palaw se připravuje tak, že se zvlášť osmaží koření, mrkev i rozinky, zvlášť se uvaří nebo podusí rýže a zvlášť se upeče i maso. Vše se pak smíchá nebo naskládá na sebe a chvíli se dusí nebo zapéká. 
  • Tradiční koření na palaw bývá: kardamom, hřebíček, garam masala, skořice, římský kmín, černý pepř, šafrán a kurkuma.

 

Klasický kabuli palaw podle Wikipedie

 

co je to pilaf palaw tradiční jídlo afghánistán veganské vaření vegetariánské recepty vegetariánství veganství

     Ras el hanout

     V tomto receptu jsem použila kořenící směs ras el hanout, protože v obchodech (na Zélandu) je všechno (včetně koření) velmi drahé a kupovat jednotlivé druhy by mě zruinovalo. Koupila jsem tedy ras el hanout, protože obsahuje z většiny vše, co je na kabuli palaw potřeba.

  • Ras el hanout od firmy Mrs. Rogers: římský kmín, koriandr, skořice, černý pepř, kurkuma, muškátový oříšek, máta, chilli, kvítky růže.
  • Ras el hanout je směs oblíbená v severní Africe. Překlad z arabštiny „vrchol obchodu“ naznačuje, že je to to nejlepší koření, jaké obchodník mohl / může nabídnout.

 

recepty ze středního východu světové veganské recepty tradiční veganské recepty tradiční jídla vegansky

     Recept na veganský kabuli palaw z jednoho hrnce:

  • 300g bílé rýže basmati
  • 6 mrkví
  • 300g rozinek
  • 200g mandlí
  • 20g koření ras el hanout
  • rostlinný olej

 

kabuli-palaw-vegan-recept
Toto je 15 litrový hrnec a uvařené množství vyšlo asi na 10 porcí.

 

pilaf co uvařit z rýže rýže nasladko na sladko vegan sladké recepty rychlé veganské recepty jednoduché a rychlé

     Postup: kabuli palaw

  • Jeden nebo dva dny před vařením dát namočit rýži a zvlášť také mandle. Několikrát propláchnout a vodu obměnit.
  • V den vaření oškrábat mrkev a nastrouhat ji na struhadle. 
  • Nakrájet mandle a rozinky. (Některé jsem nechala vcelku).
  • Vzít velký hrnec, dát 4-6 polévkových lžic oleje a vařič nastavit na mírný plamen.
  • Přisypat koření, promíchávat a čichat 3-4 minuty.
  • Přidat mandle a rozinky. Smažit za občasného míchání 5 minut.
  • Přidat mrkev. Smažit 4 minuty. Přilít dva hrnky horké vody, zvýšit plamen na půl výkonu. Smažit za občasného míchání 10 minut.
  • Přidat zcezenou rýži a litr a půl horké vody. Vařit 8 minut a občas promíchat.
  • Podle libosti přidat ještě hrnek či tři horké vody – přidání vody = méně suché jídlo.
  • Vypnout vařič, počkat 20 minut (rýže ještě nasákne) a může se jíst.

 

Velice jsem si oblíbila tento druh lžíce. Podle obrázku níže by to měla být lžíce polévková. Ta, kterou používáme u nás na všechno, by tedy měla být lžíce stolní. Všimla jsem si, že ve Skotsku i tady na Zélandu jsou na stole či v příborníku vždy k dispozici obě tyto lžíce.

 

miluna veganství veganské recepty veganská strava veganská jídla vegan oběd co uvařit vegan
Druhy-lzic-dezertni-polevkova-stolni
Druhy lžic. Shora: čajová, dezertní, stolní, misková polévková lžíce, mini kávová/čajová lžička, bujónová lžíce a lžíce na ledový čaj.
veganské recepty co jí vegani recepty bez masa bezmasé recepty ze světa veganská kuchařka

 

     Výsledná vůně a chuť jídla: kabuli palaw

  • Vůně a chuť kabuli palawu se podobná rýžovému nákypu se skořicí a jablky, který si zapékáme u nás.
  • S masem a řádně připravené (ne vše uvařené dohromady), by jídlo možná chutnalo jinak.
  • Ale tohle bylo zas rychlé a neušpinila jsem mnoho nádobí. A nemusela jsem zabít žádné jehně. A dalo se to i s chutí jíst. 😀

 

jak na veganství jak přejít na veganskou stravu jak se stát veganem proč se stát veganem veganská jídla

 

Další články z rubriky: