
Kabuli palaw / quabili palaw / afghánský pilaf
Kabuli palaw je pokrm na způsob pilafu. (Pilaf je jídlo z dušené rýže, zeleniny či ovoce, koření a dalších přísad.) Kabuli palaw obvykle obsahuje dušenou rýži smíchanou s rozinkami, mrkví a jehněčím masem.
- Je velice oblíbený v Afghánistánu a stal se dokonce jejich národním jídlem. Kabuli nebo také Quabili palaw podle Wiki doslova znamená „Výtečná rýže“, nikoliv „Rýže z Kábulu“, jak může název mást.
- Klasický palaw se připravuje tak, že se zvlášť osmaží koření, mrkev i rozinky, zvlášť se uvaří nebo podusí rýže a zvlášť se upeče i maso. Vše se pak smíchá nebo naskládá na sebe a chvíli se dusí nebo zapéká.
- Tradiční koření na palaw bývá: kardamom, hřebíček, garam masala, skořice, římský kmín, černý pepř, šafrán a kurkuma.

co je to pilaf palaw tradiční jídlo afghánistán veganské vaření vegetariánské recepty vegetariánství veganství
Ras el hanout
V tomto receptu jsem použila kořenící směs ras el hanout, protože v obchodech (na Zélandu) je všechno (včetně koření) velmi drahé a kupovat jednotlivé druhy by mě zruinovalo. Koupila jsem tedy ras el hanout, protože obsahuje z většiny vše, co je na kabuli palaw potřeba.
- Ras el hanout od firmy Mrs. Rogers: římský kmín, koriandr, skořice, černý pepř, kurkuma, muškátový oříšek, máta, chilli, kvítky růže.
- Ras el hanout je směs oblíbená v severní Africe. Překlad z arabštiny „vrchol obchodu“ naznačuje, že je to to nejlepší koření, jaké obchodník mohl / může nabídnout.
recepty ze středního východu světové veganské recepty tradiční veganské recepty tradiční jídla vegansky
Recept na veganský kabuli palaw z jednoho hrnce:
- 300g bílé rýže basmati
- 6 mrkví
- 300g rozinek
- 200g mandlí
- 20g koření ras el hanout
- rostlinný olej

pilaf co uvařit z rýže rýže nasladko na sladko vegan sladké recepty rychlé veganské recepty jednoduché a rychlé
Postup: kabuli palaw
- Jeden nebo dva dny před vařením dát namočit rýži a zvlášť také mandle. Několikrát propláchnout a vodu obměnit.
- V den vaření oškrábat mrkev a nastrouhat ji na struhadle.
- Nakrájet mandle a rozinky. (Některé jsem nechala vcelku).
- Vzít velký hrnec, dát 4-6 polévkových lžic oleje a vařič nastavit na mírný plamen.
- Přisypat koření, promíchávat a čichat 3-4 minuty.
- Přidat mandle a rozinky. Smažit za občasného míchání 5 minut.
- Přidat mrkev. Smažit 4 minuty. Přilít dva hrnky horké vody, zvýšit plamen na půl výkonu. Smažit za občasného míchání 10 minut.
- Přidat zcezenou rýži a litr a půl horké vody. Vařit 8 minut a občas promíchat.
- Podle libosti přidat ještě hrnek či tři horké vody – přidání vody = méně suché jídlo.
- Vypnout vařič, počkat 20 minut (rýže ještě nasákne) a může se jíst.

miluna veganství veganské recepty veganská strava veganská jídla vegan oběd co uvařit vegan

veganské recepty co jí vegani recepty bez masa bezmasé recepty ze světa veganská kuchařka
Výsledná vůně a chuť jídla: kabuli palaw
- Vůně a chuť kabuli palawu se podobná rýžovému nákypu se skořicí a jablky, který si zapékáme u nás.
- S masem a řádně připravené (ne vše uvařené dohromady), by jídlo možná chutnalo jinak.
- Ale tohle bylo zas rychlé a neušpinila jsem mnoho nádobí. A nemusela jsem zabít žádné jehně. A dalo se to i s chutí jíst. 😀
jak na veganství jak přejít na veganskou stravu jak se stát veganem proč se stát veganem veganská jídla
♥