
Šla jsem houbařit. V houbách se moc nevyznám, tak jsem kromě známých druhů sbírala i houby, o kterých nic nevím. Níže jsem se je pokusila určit. Pokud by bylo určeno špatně, neváhejte napsat. Děkuji 🙂
Houby a zdraví
(Jedlé) houby bychom měli jíst hojně – jsou pro naše tělo a zdraví velmi prospěšné. Syrové houby jsou dietní: obsahují mnoho vody a jen velmi málo kalorií. Díky draslíku pomáhají ke snížení krevního tlaku. Obsahují vitamíny, především B2 (riboflavin) a B3 (niacin), které snižují hladinu cholesterolu. Další užitečné látky jsou vitamín E a selen, které omezují propuknutí rakoviny prostaty. Též je přítomno velké množství vlákniny a polysacharidu chitinu, které oboje čistí střevo.
Recept: smažené bedly s cuketou
- připravte si široký hrnec nebo pánev
- nakrájejte 2 – 3 cibule a osmažte je na libovolném oleji dozlatova
- přidejte 2 nakrájené bedly a 6 stroužků česneku
- přidejte též nakrájenou cuketu
- a vše okořeňte: lžičku sušené petrželové natě, lžičku sušeného zázvoru, půl lžičky kurkumy, lžičku kmínu, lžičku majoránky, půl lžičky mletých semen koriandru
- osolte
- smažte (nebo pod pokličkou duste) do změknutí cukety – cca 10 minut
- na talíři si můžete jídlo dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a glutamátu a omastit olejem z pražených sezamových semen
- chléb byl kupovaný 🙂
- Určovala jsem podle knihy Houby: Praktický průvodce… a podle klíče na naturfoto.cz.
Třepenitka svazčitá
místo: odumřelé dřevo
popis: zespodu zelenavě žluté lupeny
chuť: velice hořká; NEJEDLÁ
Štítovka černolemá
místo: pařez
popis: tupý hrbol uprostřed klobouku, třeň tmavohnědě vláknitý
chuť: JEDLÁ houba
Holubinka zprohýbaná
místo: okraj smíšeného lesu
popis: klobouk prohloubený, zprohýbaný
chuť: NEJEDLÁ houba
veganské recepty veganské recepty z hub
Helmovka ředkvičková
místo: okraj lesu
popis: na okrajích klobouku by měly prosvítat lupeny, narůžovělá barva
chuť: ředkvičkovitá, jedovatá houba s OPOJNÝMI účinky