
Mole je aztécky omáčka
V zásadě obsahuje oříšky, kakao, ovoce a zeleninu. Může sestávat až z 50 ingrediencí a v každém kraji se připravuje jinak. Mexičané tuto omáčku obvykle podávají s kuřecím masem, které je zabaleno v tortille. Pro Mexičany znamená mole něco jako pro Čechy svíčková. Jako příloha se používá nejčastěji rýže, fazole nebo obojí najednou.
Střední Amerika, koloniální doba: Legenda praví, že omáčku rychle sestavily chudé řádové sestry z toho, co měly zrovna ve spíži, když se dozvěděly, že je má znenadání navštívit arcibiskup.
veganské recepty aztécká omáčka miluna–venca miluna veganské recepty mexická kuchyně
Recept: omáčka mole
- 250g červených fazolí a 250g bílé rýže dejte přes noc nabobtnat. Druhý den dejte vařit na půl hodiny fazole, poté k nim přidejte na 10 minut rýži.
Omáčka Mole
- v hrnci dejte na oleji smažit asi 5 nakrájených stroužků česneku, 2 velké cibule a libovolné chilli papričky
- dále přidejte cca čajovou lžičku kakaa, větší špetku skořice a cca 3 poupata hřebíčku
- dále hrst nakrájených mandlí nebo mandlových lupínků a hrstičku rozinek
- dále přidejte větší špetku mletého pepř, lžičku dobromysli, lžičku mletých semen koriandru a menší polévkovou lžíci sezamu
- po chvíli přidejte 400ml rajského protlaku a 5 nakrájených rajčat
- posolte
- vařte asi 10 minut
- zasypejte dvěma lžícemi kukuřičné polenty a promíchejte
- vařte ještě dalších 10 – 15 minut a nechte asi 10 minut odstát pod pokličkou
- rozmixujte tyčovým mixérem
- omáčku podávejte s rýží a fazolemi
Mexická kakaová chilli omáčka Mole s fazolemi a rýží Mexická čokoládová chilli omáčka Mole s fazolemi a rýží
Výsledek:
- Bylo to překvapivě dobré. Sladkopálivá rajčatová chuť s krémovou hořkostí kakaa. Otestovalo nás to 5 a všem chutnalo.
veganské recepty aztécká omáčka miluna-venca miluna veganské recepty mexická kuchyně veganské recepty aztécká omáčka miluna-venca
