
Tip na veganský guláš z jednoho hrnce, který se mi dnes povedlo uvařit.
Pokud se stejně jako já neradi zatěžujete vařením a mytím nádobí, zkuste tuto metodu: jednou týdně si uvaříte obrovské množství ragú / guláše a jíte ho třeba celý týden. A při vaření všechny ingredience jen postupně přihazujete do jednoho velkého hrnce, takže spotřebujete minimum nádobí.
Asi to není pro každého, protože někdo chce jíst každý den k obědu jiné jídlo. Nenároční a líní jedinci to ale jistě uvítají. 😀
Tento guláš chutná díky kopru a jalovci po houbách. Je výživný a sytý. A vařila jsem ho asi hodinu.
Ingredience na 7 litrů:
- 500 g zelené čočky
- 500 g libovolných bezvaječných těstovin
- balení (200 g) sójových plátků nebo ještě lépe sójových kostek
- 1 kg mražené zeleniny – zde použita směs hrášek, mrkev kukuřice
- 50 g krupičky (na zahuštění)
- plechovka smetanového kokosového mléka (z Kauflandu)
- litr nějakého rostlinného mléka, použila jsem ovesné z obchodu s prošlými nebo skoro prošlými potravinami
- 5 cibulí
- půlka česneku
- 6 lžic rostlinného oleje
- dvě hrsti lněných semínek (dobré na chrupavky prý)
- koření: sladká paprika, mletý jalovec, kopr, kmín, mletý bobkový list, libeček, kurkuma, mletý zázvor
- sůl, sójová omáčka

Postup: veganský guláš
- Několik hodin předem je třeba namočit čočku a párkrát ji během procesu propláchnout.
- Do velkého hrnce nakrájíme cibule a česnek, přidáme olej a několik minut smažíme.
- Ztlumíme plamen nebo dáme hrnec stranou a přidáme koření (aby se nepřipálilo). Cca lžíci sladké papriky, lžičku bobkového listu, půl lžíce kmínu, lžičku kurkumy, půl lžíce kopru, půl lžíce jalovce, 2 lžíce sušeného libečku a lžičku mletého zázvoru.
- Chvilku koření smažíme na nízkém plameni.
- Přidáme smetanové kokosové mléko i litr rostlinného mléka a zvýšíme plamen.
- Osolíme a přidáme asi 3 lžíce sojovky – ale musí to být ta světlá bez cukru. Nejlepší v poměru cena / kvalita je podle mě Pearl River Bridge Superior Light. Mají ji v Tamdě a ve vietnamských sámoškách, nebo v Bille ale jen malé balení, a v Tescu ale je asi o 15 Kč dražší.

- Přidáme čočku a mraženou zeleninu a za občasného míchání vaříme s poklicí asi 30 minut.
- Přidáme těstoviny a lněná semínka.
- Za stálého míchání také přisypeme krupičku.
- Po chvíli přidáme sójové plátky. (Mají se vařit 3 – 5 minut. Pokud bychom použili sójové kostky, ty by se přidaly už s čočkou, protože se vaří déle.)
- Vaříme ještě 5 minut, vypneme vařič a necháme dojít.
Tip: Jídla, která si uvařím, si pak prokládám čerstvou zeleninou a někdy si ještě guláš ředím vodou – přítel má radši hustší jídla, zatímco já řidší. 😀

veganský guláš veganské recepty veganství luštěninový guláš čočkový guláš veganské guláše veganské ragú vegan oběd co jí vegani co uvařit veganského jednoduché veganské recepty miluna miluna-venca.cz
A jak se stravujete vy? Jak třeba řešíte jídlo v práci? 🙂
dřevostavby severní čechy montované domy dřevostavby na klíč ústí nad labem dřevostavby sever drevostavby https://drevostavby-sever.cz Dřevostavby SEVER