![vanilkové rohlíčky vegan veganské cukroví veganské recepty miluna-venca vanilkové rohlíčky vegan veganské cukroví veganské recepty miluna-venca](https://miluna-venca.cz/wp-content/uploads/2021/12/vanilkove-rohlicky-vegan-veganske-cukrovi-veganske-recepty-miluna-venca-1-678x381.jpg)
Tradiční vánoční cukroví upečené bez použití živočišných přísad.
Recept
Ingredience:
- 200 g vegan margarínu
- 60 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 280 g hladké mouky
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce arašídového másla
![brabantské išlské dortíčky cukroví vegan veganské historie recept](https://miluna-venca.cz/wp-content/uploads/2021/12/brabantske-islske-dorticky-cukrovi-vegan-veganske-historie-recept-11-400x278.jpg)
Postup: vanilkové rohlíčky vegan
- Všechny ingredience smícháme dohromady v těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici v igelitu uležet. (Minimálně 30 minut.)
- Z těsta odtrháváme kousky, ze kterých válíme rohlíčky.
- Pečeme dorůžova cca 8-10 minut na 160-180°C.
- Rohlíčky necháme 3 minuty vychladnout, poté ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru.
Výsledek: vanilkové rohlíčky vegan veganské cukroví
Chuť je téměř k nerozeznání od rohlíčků z másla.
Historie vanilkových rohlíčků
Podle pověsti se vanilkové rohlíčky začaly péct ve Vídni na počest porážky osmanských vojsk při druhém obléhání Vídně roku 1683 v rámci Velké turecké války. Osmanská říše měla tehdy na vlajce půlměsíc a podle něj se začaly péct vanilkové půlměsíčky.
V původním rakouském receptu na vanilkové rohlíčky se používají mleté mandle, v Čechách převládají v receptech mleté vlašské ořechy.