Zelňačka s tempehem

zelňačka s tempehem / veganské recepty / miluna-venca.cz

Tempeh je indonéské jídlo ze sojových bobů prorostlých ušlechtilou plísní. Populární je především na ostrově Jáva, kde se mu pro své výjimečné nutriční vlastnosti přezdívalo „javánské maso“.

tempeh recepty vegan z tempehu co je tempeh co s tempehem

Recept na 5 litrů zelňačky:

  • 2 balení uzeného tempehu
  • 3 cibule
  • kousek zázvoru
  • 8 stroužků česneku
  • 2 balení kysaného zelí
  • koření: kmín, mletý pepř, petrželová nať, nové koření mleté, sladká paprika, kurkuma, mletý bobkový list, mletý muškátový květ
  • sůl, sojová omáčka bez cukru, olej, mouka
  • a cokoliv, co máte doma a hodí se do polévky, v mém případě čočkové a mungo klíčky
tempeh recepty vegan z tempehu co je tempeh co s tempehem

Postup:

  • Ve velkém hrnci začněte smažit v oleji nakrájenou cibuli, česnek a zázvor.
  • Asi po 5 minutách snižte plamen na minimum a přidejte od každého druhu koření asi lžičku; petrželové natě, kmínu a papriky může být více.
tempeh recepty vegan z tempehu co je tempeh co s tempehem
  • Až začne koření vonět, přidejte libovolnou přísadu – v tomto receptu klíčky.
  • Smažte. Přidejte kysané zelí a nakrájený nebo nastrouhaný tempeh.
  • Smažte a mezitím si dejte v rychlovarné konvici vařit cca 4 litry vody.
tempeh recepty vegan z tempehu co je tempeh co s tempehem
  • Vařící vodou zalijte hrnec.
  • Mezitím si v hrnku rozmíchejte asi 5 lžic mouky ve vlažné vodě a vlijte do polévky (pro zahuštění).
tempeh recepty vegan z tempehu co je tempeh co s tempehem
  • Polévku posolte, občas zamíchejte a vařte asi 15 minut.
  • Poté vypněte vařič a nechte odstát pod pokličkou.
  • Přidejte též sojovou omáčku pro dobrou chuť.
tempeh recepty vegan z tempehu co je tempeh co s tempehem
zelňačka , tempeh / veganské recepty
Zelňačka s tempehem

 

Info o tempehu:

Výroba tempehu je následující: boby se nejprve uvaří s trochou octa, nechají se vychladnout, aplikuje se houbová kultura, směs se rozetře do tenké vrstvy a nechá se 30 hodin při 30°C prorůstat podhoubí. Houbami jsou spájivý kropidlovec drobnovýtrusý (Rhizopus oligosporus) nebo vřeckovýtrusý kropidlák rýžový (Aspergillus oryzae).

tempeh zdraví výživa veganské recepty zelňačka bez masa veganská zelňačka co s tempehem
tempeh
Na trhu je k dostání tempeh čerstvý, uzený, smažený nebo marinovaný. Toto je čerstvý.

 

Tempeh je velice výživný a bohatý na bílkoviny, vitamíny a vlákninu. Může obsahovat dokonce vitamín B12. Jeho množství závisí na tom, jak se tempeh vyrobí. Tradiční javánská výroba, kdy je směs bobů balena do listů ibišku lipovitého, je pro B12 příznivější, než strojově sterilní západní výroba. Na listech tohoto ibišku se totiž přirozeně vyskytuje zmíněný kropidlovec.

Jak je známo, B12 nedokáže vyrobit žádná rostlinná, živočišná, prvoková ani houbová buňka. Dokážou to jen bakterie. Při tradiční výrobě tempehu je pravděpodobné, že se nějaká bakterie ve směsi objeví. V rámci výroby B12 jsou zásadní zástupci Citrobacter freundii a Klebsiella pneumonia. Při sterilní výrobě, kdy se aplikuje například jen kultura kropidláku, těchto bakterií mnoho nebude a proto ani vitamínu B12. 

Tempeh jako ingredience připomíná maso. V této zelňačce chutnal jako jemné kuřecí. Hodil by se například do boloňské omáčky na špagety, protože skvěle imituje maso mleté. Tempeh se totiž při vaření může rozpadnout na jednotlivé boby, a to zvláště, pokud se předem nakrájí nebo nastrouhá. 

Další články z rubriky: