Linecké cukroví vhodné pro vegany a stručná historie cukroví

linecke-cukrovi-vegan / veganske recepty

Linecké cukroví bez použití živočišných přísad

 

Vznik lineckého cukroví – město Linz veganské cukroví linecké

  • Kolečkům cukroví říkají v rakouském městě Linci „linecké oči“ a těstu říkají „křehké“.
  • Klasické linecké těsto obsahuje jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.
linec
Rakousko a Linz červeně

 

 

Recept na linecká kolečka (i jiné tvary) bez živočišných surovin:

  • 200 g kokosového oleje
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 špetky citrónové kůry
kakaové máslo vegan

Postup: cukroví vegan

  • Smíchejte všechny ingredience. (Místo arašídového másla můžete rozšťouchat dva banány.)
  • Prohněťte těsto a nechte jej asi hodinu při pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.
  • Na pomoučněném vále těsto rozválejte.
  • Pokuste se o tloušťku těsta 2 mm.
  • Vykrajujte tvary a stejný počet tvarů s vnitřním vykrojením.
  • Pečte v troubě na plechu 7-10 minut na 160°C.
  • Vychladlé cukroví namazejte červenou marmeládou.

 

veganske-cukrovi-linecke / veganske recepty / cukroví vegan
Linecké cukroví veganské
veganské pečení veganské vánoce vánoční cukroví tradice miluna-venca.cz veganství

Výsledek:

  • Cukroví chutnalo jako normální linecké.
  • Upřímně, první plech jsem připálila, druhý vyšel a třetí várka mi nešla pořádně vyválet, protože už byla dost moučnatá, takže jsem z ní nakrájela jen kostky.
veganské cukroví vánoční cukroví linecká kolečka vegan linecké cukroví veganské

linecke-cukrovi-vegan / veganske recepty / miluna

 

 

Historie přípravy vánočního cukroví

Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území pravděpodobně sahá až do dob předkřesťanských. Keltové o zimním slunovratu slavili znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti prý pekli slavnostní medové koláče. veganské cukroví cukroví vegan
Slované oslavovali na Štědrý den smrt a znovuzrození slunečního boha Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá mytická stvoření, jako jsou vlkodlaci, divoženky a upíři. Lidé se za běsy převlékali, ve snaze ty skutečné zahnat a ve skupinách obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz ale i sladkého slavnostní pečiva.

 

Novější doba linecké cukroví veganské

Podle kroniky z konce středověku lidé věšeli o vánocích sladké pečivo na ovocné stromy na svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se sladilo medem a sušeným ovocem nebo se přímo ze sušeného ovoce tvořily figurky, se kterými si děti pohrály a poté je snědly.

 

  • Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.

vanocni-pernicky-labeta.cz

vánoční cukroví vegan linecké cukroví veganské vánoce vánoční zvyky tradiční vánoce

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře