
Historie přípravy vánočního cukroví
Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území pravděpodobně sahá až do dob předkřesťanských. Keltové o zimním slunovratu slavili znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti prý pekli slavnostní medové koláče. veganské cukroví cukroví vegan
Slované, kteří se smísili s pozůstavšími Kelty, oslavovali na Štědrý den smrt a znovuzrození slunečního boha Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá mytická stvoření, jako jsou vlkodlaci, divoženky a upíři. Lidé se za běsy převlékali, ve snaze ty skutečné zahnat a ve skupinách obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz ale i sladkého slavnostní pečiva.
Novější doba linecké cukroví veganské cukroví vegan
Podle kroniky z konce středověku lidé věšeli o vánocích sladké pečivo na ovocné stromy na svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se sladilo medem a sušeným ovocem nebo se přímo ze sušeného ovoce tvořily figurky, se kterými si děti pohrály a poté je snědly.
- Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.
vánoční cukroví vegan linecké cukroví veganské vánoce vánoční zvyky tradiční vánoce
Linecké cukroví
Město Linz veganské cukroví linecké
- Kolečkům cukroví říkají v rakouském městě Linci „linecké oči“ a těstu říkají „křehké“.
- Klasické linecké těsto obsahuje jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.
vegan recepty veganská kuchařka veganská vánoční kuchařka veganské recepty
Recept na linecká kolečka (či jiné tvary), připravená bez živočišných surovin: cukroví vegan
- 200g kokosového oleje
- 300g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 1 lžíce arašídového másla
- 3 špetky citrónové kůry
kakaové máslo vegan
Postup: cukroví vegan
- Smíchejte všechny ingredience. (Místo arašídového másla můžete rozšťouchat dva banány.)
- Prohněťte těsto a nechte jej asi hodinu při pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.
- Na pomoučněném vále těsto rozválejte.
- Pokuste se o tloušťku těsta 2mm.
- Vykrajujte tvary a stejný počet tvarů s druhým vykrojením.
- Pečte v troubě na plechu 7-10 minut na 160°C.
- Vychladlé cukroví namazejte červenou marmeládou.
veganské pečení veganské vánoce vánoční cukroví tradice miluna-venca.cz veganství
Výsledek:
- Cukroví chutnalo jako normální linecké.
- Upřímně, první plech jsem připálila, druhý vyšel a třetí várka mi nešla pořádně vyválet, protože už byla dost moučnatá, takže jsem z ní nakrájela jen kostky.
veganské cukroví vánoční cukroví linecká kolečka vegan linecké cukroví veganské
Na webu najdete ještě recept na veganské brabantské ZDE.
♥