Linecké cukroví vhodné pro vegany a stručná historie pečení cukroví

linecke-cukrovi-vegan / veganske recepty

     Historie přípravy vánočního cukroví

     Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území sahá až do dob pohanských. Již Keltové znali slunovrat (21./22. prosince) – slavili jej jako znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti mimo jiné pekli medové obřadní koláče.

     I Slované, kteří se smísili s pozůstavšími Kelty, uctívali na Štědrý den sluneční božstvo, a to Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá mytická stvoření, jako jsou vlkodlaci, divoženky a upíři. 

     Lidé se za běsy převlékali, aby je zahnali, což se dochovalo do dnešní doby. Ve skupinách obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz ale i sladkého obřadního pečiva.

     (Více o lidových tradicích na měsíc prosinec ZDE. Při psaní článku jsem čerpala z knih Český rok na vsi, Hody, půsty, masopusty, ze stránky o keltech boii.cz a o slovanech slovanskykruh.cz .)

     Novější doba linecké cukroví veganské cukroví vegan

     Je zaznamenáno, že později na konci středověku lidé obřadní pečivo věšeli na ovocné stromy na svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se spíše sladilo medem a sušeným ovocem.

     Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.

 

 

     Město Linz blízko jihočeských hranic cukroví veganlinec

  • Kolečkům cukroví říkají v rakouském městě Linci “linecké oči” a těstu říkají “křehké”.
  • Klasické linecké těsto se dělá v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.

 

 

 

     Recept na linecká kolečka (či jiné tvary), připravená bez živočišných surovin: cukroví vegan

kakaove-maslo lifefood / veganske recepty

  • 200g kakaového másla
  • 300g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 špetky citrónové kůry

 

     Postup: cukroví vegan

  • Kakaové máslo rozehřejte. (Pokud nechcete použít kakaové máslo, můžete místo něj dát ztužený rostlinný tuk.)
  • Smíchejte všechny ingredience. (Místo arašídového másla můžete rozšťouchat dva banány.)
  • Prohněťte těsto a nechte jej asi hodinu při pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.
  • Na pomoučněném vále těsto rozválejte. V ideálním případě se těsto nelepí. Pokuste se o tloušťku těsta 2mm.
  • Vykrajujte libovolné tvary a stejný počet tvarů s druhým vykrojením.
  • Pečte v troubě na plechu 5 minut na 180°C.
  • Pečlivě cukroví hlídejte, ať se nepřipálí. Stačí narůžovělé a pak již vyndavejte.
  • Nechte plechy s cukrovím vychladnout a použijte jiné nebo cukroví po chvíli sundejte a klaďte další várku.
  • Vychladlé cukroví namažte červenou marmeládou.

 

veganske-cukrovi-linecke / veganske recepty / cukroví vegan

 

     Výsledek: cukroví vegan

  • Cukroví mělo lehce čokoládovou vůni, ale chutnalo jako normální linecké, takže dobrůtka.
  • Upřímně, první plech jsem připálila :D, druhý vyšel a třetí várka mi nešla pořádně vyválet, protože už byla dost moučnatá, takže jsem z ní nakrájela jen kostky. I ty se ale snědly. 🙂

linecke-cukrovi-vegan / veganske recepty / miluna

Další články z rubriky: