Linecké cukroví vhodné i pro vegany a stručná historie cukroví

linecke-cukrovi-vegan / veganske recepty

     Historie přípravy vánočního cukroví

     Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území pravděpodobně sahá až do dob předkřesťanských. Keltové o zimním slunovratu slavili znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti prý pekli slavnostní medové koláče. veganské cukroví cukroví vegan
     Slované, kteří se smísili s pozůstavšími Kelty, oslavovali na Štědrý den smrt a znovuzrození slunečního boha Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá mytická stvoření, jako jsou vlkodlaci, divoženky a upíři. Lidé se za běsy převlékali, ve snaze ty skutečné zahnat a ve skupinách obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz ale i sladkého slavnostní pečiva.

 

     Novější doba linecké cukroví veganské cukroví vegan

     Podle kroniky z konce středověku lidé věšeli o vánocích sladké pečivo na ovocné stromy na svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se sladilo medem a sušeným ovocem nebo se přímo ze sušeného ovoce tvořily figurky, se kterými si děti pohrály a poté je snědly.

 

vanocni-pernicky-labeta.cz

  • Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.
vánoční cukroví vegan linecké cukroví veganské vánoce vánoční zvyky tradiční vánoce

 

 

     Linecké cukroví

     Město Linz veganské cukroví lineckélinec

  • Kolečkům cukroví říkají v rakouském městě Linci „linecké oči“ a těstu říkají „křehké“.
  • Klasické linecké těsto obsahuje jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.
vegan recepty veganská kuchařka veganská vánoční kuchařka veganské recepty

 

     Recept na linecká kolečka (či jiné tvary), připravená bez živočišných surovin: cukroví vegan

  • 200g kokosového oleje
  • 300g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 špetky citrónové kůry
kakaové máslo vegan

     Postup: cukroví vegan

  • Smíchejte všechny ingredience. (Místo arašídového másla můžete rozšťouchat dva banány.)
  • Prohněťte těsto a nechte jej asi hodinu při pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.
  • Na pomoučněném vále těsto rozválejte.
  • Pokuste se o tloušťku těsta 2mm.
  • Vykrajujte tvary a stejný počet tvarů s druhým vykrojením.
  • Pečte v troubě na plechu 7-10 minut na 160°C.
  • Vychladlé cukroví namazejte červenou marmeládou.

 

veganske-cukrovi-linecke / veganske recepty / cukroví vegan

veganské pečení veganské vánoce vánoční cukroví tradice miluna-venca.cz veganství

     Výsledek:

  • Cukroví chutnalo jako normální linecké.
  • Upřímně, první plech jsem připálila, druhý vyšel a třetí várka mi nešla pořádně vyválet, protože už byla dost moučnatá, takže jsem z ní nakrájela jen kostky. :mrgreen:
veganské cukroví vánoční cukroví linecká kolečka vegan linecké cukroví veganské

linecke-cukrovi-vegan / veganske recepty / miluna

Na webu najdete ještě recept na veganské brabantské ZDE.

Další články z rubriky: