Linecké cukroví bez použití živočišných přísad
Vznik lineckého cukroví – město Linz veganské cukroví linecké
- Kolečkům cukroví říkají v rakouském městě Linci „linecké oči“ a těstu říkají „křehké“.
- Klasické linecké těsto obsahuje jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.
Recept na linecká kolečka (i jiné tvary) bez živočišných surovin:
- 200 g kokosového oleje
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce arašídového másla
- 3 špetky citrónové kůry
kakaové máslo vegan
Postup: cukroví vegan
- Smíchejte všechny ingredience. (Místo arašídového másla můžete rozšťouchat dva banány.)
- Prohněťte těsto a nechte jej asi hodinu při pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.
- Na pomoučněném vále těsto rozválejte.
- Pokuste se o tloušťku těsta 2 mm.
- Vykrajujte tvary a stejný počet tvarů s vnitřním vykrojením.
- Pečte v troubě na plechu 7-10 minut na 160°C.
- Vychladlé cukroví namazejte červenou marmeládou.
veganské pečení veganské vánoce vánoční cukroví tradice miluna-venca.cz veganství
Výsledek:
- Cukroví chutnalo jako normální linecké.
- Upřímně, první plech jsem připálila, druhý vyšel a třetí várka mi nešla pořádně vyválet, protože už byla dost moučnatá, takže jsem z ní nakrájela jen kostky.
veganské cukroví vánoční cukroví linecká kolečka vegan linecké cukroví veganské
Historie přípravy vánočního cukroví
Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území pravděpodobně sahá až do dob předkřesťanských. Keltové o zimním slunovratu slavili znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti prý pekli slavnostní medové koláče. veganské cukroví cukroví vegan
Slované oslavovali na Štědrý den smrt a znovuzrození slunečního boha Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá mytická stvoření, jako jsou vlkodlaci, divoženky a upíři. Lidé se za běsy převlékali, ve snaze ty skutečné zahnat a ve skupinách obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz ale i sladkého slavnostní pečiva.
Novější doba linecké cukroví veganské
Podle kroniky z konce středověku lidé věšeli o vánocích sladké pečivo na ovocné stromy na svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se sladilo medem a sušeným ovocem nebo se přímo ze sušeného ovoce tvořily figurky, se kterými si děti pohrály a poté je snědly.
- Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.