Bramborový guláš – klasické a rychlé jídlo české kuchyně. Když přidáte buřt, máte buřtguláš. Toto je veganská verze, která i bez masa chutná velmi dobře a buřtgulášově.
buřtguláš buřtguláš buřtguláš veganské recepty recepty z brambor rychlé veganské recepty rychlé recepty z brambor miluna mluna–venca.cz
Recept: bramborový guláš
- 3 kg brambor
- 4 větší cibule
- 7 stroužků česneku
- hladká mouka
- koření: kmín, paprika (možno použít sladkou, pálivou i grilovanou), mletý pepř, majoránka, sušená petrželová nať, mletá pískavice neboli řecké seno (anglicky fenugreek), mletý zázvor, kurkuma
- sůl
- sojová omáčka bez cukru a glutamátu
- libovolný olej
Postup: bramborový guláš veganský
- Připravte si brambory. Pokud jsou pěkné, nechte klidně ve slupce. Důkladně je omyjte, vykrájejte ošklivější místa, nakrájejte na kostky.
- Do velkého hrnce dejte 4-5 lžic oleje, nakrájené cibule a česnek. Smažte do zesklovatění cibule asi 8 minut.
- Snižte plamen na minimum a přidejte koření: lžičku kmínu, lžičku sladké papriky, špetku mletého pepře, lžičku majoránky, půl lžíce petrželové natě, půl lžičky mleté pískavice, půl lžičky mletého zázvoru a půl lžičky kurkumy.
- Míchejte a až začne koření pěkně vonět – to jest asi po 3 minutách, přidejte nakrájené brambory, zalijte vroucí vodou, posolte a vařte do změknutí, to je 15 – 20 minut pod pokličkou.
- Vytvořte si zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 2-3 lžíce mouky a vlijte k bramborám.
- Promíchejte a nechte ještě 10 minut pod pokličkou vše vařit.
- Vařič vypněte a nechte pod pokličkou odstát asi ještě 15 minut.
- Na talíři si pro umami chuť můžete porci dochutit například nějakou světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.
- Další jídla z brambor naleznete pod příslušným štítkem níže.