Zelné buchty též známé jako zelňáky

zelné buchty zelňáky / veganské recepty / miluna

Zelné buchty veganské

Recept na toto tradiční jídlo mám z knihy Hody, půsty, masopusty.

  • Zelné buchty se pekly tradičně na podzim u příležitosti posvíceních, čili oslav konce hospodářského roku. Posvícení se konala od svatého Václava až do svaté Kateřiny (25. listopadu).

 

Kysané zelí

  • Kvašené hlávkové zelí mělo pro tehdejší lid velký význam. Přes zimu zajišťovalo přísun vitamínu C a kvasné bakterie pomáhaly udržovat vyváženou střevní mikroflóru.

veganské recepty miluna buchty ze zelí tradice  říjnové posvícení posvícenské jídlo veganské

Recept na zelné buchty upravený do veganské podoby:

  • 1-2 balení bílého kysaného zelí
  • libovolné rostlinné mléko
  • koření: uzená sladká paprika, pepřkmín a kurkuma
  • droždí
  • hladká mouka
  • 2 banány
  • libovolný olej
  • sůl, cukr
  • mák

 

Postup: zelné buchty zelňáky

  • Připravte si kvásek: do čtvrt litru teplého mléka (mandlového, kokosového, makového…) dejte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě. Pozor, kvásek nabobtná, takže použijte dostatečně hlubokou nádobu, aby nedosáhl na utěrku.
  • Do velké mísy dejte půl kila hladké mouky, přilijte hotový kvásek, vše propracujte a nechte 30 minut na teplém místě kynout.
  • Vmíchejte 2 rozšťouchané banány (místo vejce), sůl, 3 lžíce oleje, propracujte a nechte dalších 30 a více minut kynout.
zelné buchty tradiční recepty posvícení tradiční jídla veganské recepty vegan
  • Na pánvi nebo v hrnci dejte na 3 lžících oleje smažit na nejnižším plameni koření: lžičku uzené sladké papriky, půl lžičky mletého kmínu, 2 špetky pepře a půl lžičky kurkumy. Občas zamíchejte a smažte asi 4 minuty.
  • Přidejte kysané zelí, za občasného míchání smažte asi 10 minut, vypněte vařič a nechte vychladnout.
zelné buchty tradiční recepty posvícení tradiční jídla veganské recepty vegan
  • Z vykynutého těsta lžící vykrajujte kousky, které na pomoučněném vále nebo v ruce tvarujte v placičky.
  • Placičky naplňte zelím, vytvořte kapsu, těsto kolem ní zacelte, vytvarujte kouli a klaďte švem dolů na pečícím papírem potažený plech nebo do olejem vymazaného pekáče.
  • Buchty nechte na plechu nebo v pekáči ještě 20 minut kynout.
  • Ozdobte buchty mákem. 
  • Poté pečte buchty asi 15 minut na 180°C.
zelné buchty tradiční recepty posvícení tradiční jídla veganské recepty vegan

Výsledek: zelné buchty zelňáky

Moc dobré.

zelné buchty zelňáky / veganské recepty / vegan jídla

 

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře