Experiment z prostých a levných ingrediencí: mouka, pšeničné vločky, lněné semínko a mák.
Zrna a semínka jsem podle principů namáčení a klíčení nechala přes noc nabobtnat. Je možné, že nabobtnáním se v mouce a vločkách sníží obsah lepku, enzymových inhibitorů a kyseliny fytové, což může pomoci při trávení a zásobit tělo živinami, které by bez aktivace zrna unikly.
Placka byla docela dobrá. Voněla hezky makově.
Zkusila jsem placku jíst po americku s burákovým máslem a marmeládou. Bylo to dobré. Potom jsem ji zkusila po staročesku – s hořčicí a kyselým zelím, což chutí připomínalo karbanátek.
staročeské placky vegan recepty staročeská kuchyně středověká kuchyně středověké recepty
obilná placka veganské recepty veganské recepty veganská strava veganská jídla miluna miluna–venca.cz veganství středověké recepty středověká kuchyně starověké recepty
Recept na placku: obilná placka
- 500 g hladké mouky
- 500 g pšeničných vloček
- velkou hrst lněných semínek
- velkou hrst máku
- tři velké špetky soli
- voda
staročeské placky vegan recepty staročeská kuchyně středověká kuchyně středověké recepty
Postup: obilná placka
- Rozmíchejte mouku, lněné semínko a mák ve vodě a nechte přes noc (nejlépe 24 hodin) nabobtnat. To samé proveďte s vločkami – několikrát je propláchněte a nechte je bobtnat.
- Druhý den z vloček slijte vodu a trochu je přes síto vyždímejte.
- Do směsi s moukou přidejte ještě sůl a všechno smíchejte dohromady.
- Vyložte si plechy pečícím papírem a vlijte na ně směs. Já jsem zvolila jeden malý, asi tak A4 plech, a druhý standardně velký.
- Pečte na 150°C asi 20 minut. Během pečení kontrolujte, otočte plechy, propíchněte placku. Neměla by být uprostřed mazlavá.
- Placku můžete ke konci zkusit otočit, sloupnout z ní papír a ještě chvíli propékat.
Servírovat můžete nasladko i naslano.