Alternativa klasického rizota, experiment
- Žito obsahuje více bílkovin než pšenice.
- Žitná zrna mají nízký až střední glykemický index (32 – 34) a glukóza se po jídle uvolňuje do krve pozvolna.
- Obsahuje vitamíny B1, B2, B6, E, niacin a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje velké množství fosforu, železa, zinku a selenu.
- Konzumace žita pomáhá proti ateroskleróze a rakovině tlustého střeva, zřejmě díky vyššímu obsahu vitamínu E a selenu.
- Žito obsahuje méně lepku než pšenice.
veganské recepty žito recepty z žita miluna miluna–venca.cz
Recept: žitné rizoto
- 500 g žita
- 4 cibule
- 8 stroužků česneku
- 4 rawit chilli papričky
- 1 květák
- hladká mouka
- libovolný olej
- koření: kurkuma, sladká paprika, pepř, majoránka, koriandr, kmín
- sůl
recepty z žita veganské recepty vegan recept z žita žitné rizoto nové veganské recepty
Postup: žitné rizoto
- Žito přes noc namočte (nebo na 1 – 2 dny s proplachováním) a nabobtnalé ve velkém hrnci vařte asi 20 minut.
- Mezitím, co se žito vaří, v jiném hrnci dejte smažit 5-6 polévkových lžic oleje.
- Na olej vhoďte nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi 10 minut.
- Podle potřeby podlijte trochou vroucí vody.
- Snižte plamen na minimum a přidejte koření: půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, větší špetku mletého pepře, půl lžíce majoránky, půl lžíce mletých semen koriandru a půl lžíce (mletého) kmínu.
- Za občasného míchání smažte 4-5 minut.
- Omyjte a nakrájejte květák a přihoďte jej k smaženině.
- Vše podlijte dvěma hrnky vroucí vody, zvyšte plamen a smažte nebo duste směs s květákem 10 minut.
- Vytvořte si moučné zahušťovadlo: 2 lžíce hladké mouky rozmíchejte v hrnku s teplou vodou a vlijte ke smaženině a ještě chvíli za občasného míchání smažte.
- Vmíchejte smaženinu do vody s uvařeným žitem, posolte a řádné promíchejte.
- Vše vařte za občasného promíchávání pod pokličkou ještě asi 3 minuty.
- Vařič vypněte a nechte asi 20 minut jídlo dojít a propojit chutě.
recepty z žita veganské recepty vegan recept z žita žitné rizoto nové veganské recepty
- Jídlo si na talíři můžete přilepšit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu s vyšším obsahem sojových bobů. Doporučuji Pearl River Bridge – Helle Soja Sauce.
- Podávejte s libovolnou čerstvou zeleninou a ozdobené třeba kadeřavou petrželí.
žitné rizoto, žito, recepty z žita, žitné ragú, žito jako příloha
Výsledná chuť: žitné rizoto
- Žito je pěkně šťavnaté. Zrníčka jsou pružná a při skusu praskají.