Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé, tropické rostliny z čeledi svlačcovitých.
Jsou nutričně hodnotnější než brambory a obsahují velké množství železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny.
Vařené batáty podle mě chutnají jako brambory křížené s dýní a jejich slupka jako kysané červené zelí. Překvapilo mě, jak byly za syrova tvrdé a těžko se krájely, ale uvařily se rychleji než normální brambory.
Ingredience:
- 4 kg batátů
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- 5 paprik na lečo
- kus zázvoru
- libovolné chilli papričky
- koření: půl lžíce řeckého sena (pískavice, fenugreek), půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, lžičku majoránky, lžíce sušené petrželové natě a půl lžíce koriandru
- libovolný olej
Postup:
- Do velkého hrnce dejte 4 – 5 lžic oleje, vařič na střední stupeň, přidejte nakrájené cibule, česnek, zázvor a smažte dozlatova cibule.
- Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a smažte asi 4 minuty.
- Přidejte nakrájené batáty, papriky na lečo a chilli papričky.
- Vše zalijte asi 4 litry vroucí vody a vařte do změknutí batátů, asi 20 minut.
- Doporučuji dochutit světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a ozdobit čerstvým libečkem.