
Svěží, lahodná a výživná omáčka s makaróny po italsku.
Původní recept je se špagetami – „Spaghetti alla puttanesca„. Znamená to „špagety podle kurvy„, protože se, podle jedné z teorií, jídlo hojně připravovalo v italských nevěstincích. Podle jiné teorie jednou do restaurace přišli nečekaní hosté a hostinský jim rychle uvařil co dům dal – „puttanata„, což v hovorové italštině znamená „švindl„.
Klasická ustálená verze omáčky na puttanescu obvykle obsahuje rajčata, olivy, česnek, kapary, ančovičky a feferonky.
veganské recepty veganské recepty veganské špagety s omáčkou veganství
Toto je veganská verze obohacená o hrášek a žampióny:
- 500g makarónů zalijte horkou vodou, vařte do změknutí (asi 8 minut), vypněte vařič a nechte je ve vodě
- v hrnci na oleji osmažte asi 3 nakrájené cibule
- přihoďte asi 7 nakrájených rajčat
- přidejte 200g mraženého hrášku a 200g mražených žampiónů
- přidejte 7 nakrájených stroužků česneku a hrst nakládaných kaparů
- smažte / vařte / duste asi 5 minut
- přidejte (čerstvou) bazalku
- sůl nebo sojovou omáčku
- nakonec vlijte již hotové makaróny i s vodou do omáčky
- nechat několik minut odstát veganské recepty
- poté smíchejte se zelenými olivami
- Inspirovala jsem se těmito recepty: