Banica – pokus o bulharský slaný závin z listového těsta

bulharská banica pokus / veganské recepty

     Banica je slaný závin ze speciálního listového těsta, tzv. phylla nebo fila. Toto listové těsto se od klasického liší tím, že obsahuje mouku, vodu a olivový olej a je tvořeno z mnoha velmi tenkých vrstev.

     Klasická banica by měla být hustě promazána rozšlehanými vajíčky a proložena sýrem.

 


 

     Tento recept jsem objevila v cestopisu Na cestě po Jižní Dobrudže (odkaz ZDE). Ve 20:45 peče bulharská paní tradiční banicu. Našla jsem si tento recept a trochu si ho upravila do nízkokalorické a veganské podoby:

 

     Recept: banica veganské recepty bulharsko vegan

  • 500 g celozrnné žitné a pšeničné moukyPříprava těsta na banicu / banica pokus
  • 4 lžíce oleje 
  • 300 ml teplé vody
  • 2 lžíce octa
  • sůl

 

 

     Postup:

  • z ingrediencí jsem uhnětla těsto, nechala ho 1 – 2 hodiny uležet a nabobtnat a poté jej vyválelabanica
  • na rozválené těsto jsem naskládala náplň: zelené olivy, pórek, přes noc namočená chia semínka
  • srolovala jsem těsto do ruličky a zatočila do šneka
  • závin jsem potřela olejem a posypala lněným semínkem
  • pekla jsem v troubě asi 20 minut na 200°C

 

Výsledek:

     Nepovedlo se to tak, jak jsem bláhově čekala. Nechtěla jsem totiž použít listové těsto z obchodu ani bílou mouku. 😀 Těsto, které jsem vytvořila, bylo příliš silné a hutné a náplně málo. Udělala jsem ho spíš, jako těsto na chleba, nevrstvila jsem ho tak, jako se připravuje listové. Takže z toho vznikl spíš takový plněný banicový chléb, vhodný třeba jako pečivová příloha.

     Pokud se do banicy chcete pouštět, doporučuji koupit si filo z obchodu nebo si řádněji než já připravit vlastní. 🙂

 

Banica pokus / veganské recepty

Další články z rubriky: