
Banica je slaný závin ze speciálního listového těsta, tzv. phylla nebo fila. Toto listové těsto se od klasického liší tím, že obsahuje mouku, vodu a olivový olej a je tvořeno z mnoha velmi tenkých vrstev.
Klasická banica by měla být hustě promazána rozšlehanými vajíčky a proložena sýrem.
Tento recept jsem objevila v cestopisu Na cestě po Jižní Dobrudže (odkaz ZDE). Ve 20:45 peče bulharská paní tradiční banicu. Našla jsem si tento recept a trochu si ho upravila do nízkokalorické a veganské podoby:
Recept: banica veganské recepty bulharsko vegan
Postup:
- z ingrediencí jsem uhnětla těsto, nechala ho 1 – 2 hodiny uležet a nabobtnat a poté jej vyválela
- na rozválené těsto jsem naskládala náplň: zelené olivy, pórek, přes noc namočená chia semínka
- srolovala jsem těsto do ruličky a zatočila do šneka
- závin jsem potřela olejem a posypala lněným semínkem
- pekla jsem v troubě asi 20 minut na 200°C
Výsledek:
Nepovedlo se to tak, jak jsem bláhově čekala. Nechtěla jsem totiž použít listové těsto z obchodu ani bílou mouku. 😀 Těsto, které jsem vytvořila, bylo příliš silné a hutné a náplně málo. Udělala jsem ho spíš, jako těsto na chleba, nevrstvila jsem ho tak, jako se připravuje listové. Takže z toho vznikl spíš takový plněný banicový chléb, vhodný třeba jako pečivová příloha.
Pokud se do banicy chcete pouštět, doporučuji koupit si filo z obchodu nebo si řádněji než já připravit vlastní. 🙂