Veganský boršč

     Boršč je původně ruská polévka z červené řepy, zelí a miříkovitého bolševníku, zvaného rusky borščevik. Později se rozšířila dále do světa a oblíbili si ji též západní slované. Česky se rostlina bolševníku nazývá též bršť a polsky baršč. V Polsku je boršč dokonce součástí štědrovečerní tabule.

     Bolševník nám však může způsobit nepříjemné nežádoucí účinky, jako je podráždění pokožky nebo trávicího traktu. Později byl tedy bolševník z receptu vypuštěn.

     Boršč lidé vaří v každém kraji ba i v každé rodině jinak. Polévka by však měla obsahovat červenou řepu a zelí. Dle krajových zvyklostí může dále obsahovat maso, brambory, kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, zakysanou smetanu a různé koření.

 

 

     Můj recept na boršč bez masa a zakysané smetany:

  • brambory
  • řepa
  • mrkev
  • kysané zelí bílé
  • česnek, cibule
  • hladká mouka
  • koření: bobkový list mletý, nové koření mleté, pepř černý mletý, hřebíček mletý, petrželová nať, kmín
  • rýžová smetana, kokosový olej, sůl, sojová omáčka bez cukru a glutamátu

 

     Postup:

  •      Předem si nastrouhejte mrkve a červenou řepu. Brambory omyjte (není nutno loupat, pokud jsou ucházející) a nakrájejte na kostičky.
  •      Ve velkém hrnci na mírném plameni rozpusťte olej a přidejte koření. Nejvíce dejte petrželové natě (třeba dvě velké špetky), méně kmínu, pak bobkový list, nové koření, pepř a trochu hřebíčku.
  •      Koření lehce opékejte, dokud nezačne vonět. Pak přidejte nakrájené cibule a česnek. Smažte. Přidejte nastrouhanou mrkev, řepu a balení kysaného zelí. Dala jsem 2 řepy, 4 mrkve a balení zelí. Chvíli smažte / duste.
  •      Uvařte si v rychlovarné konvici co nejvíce vody a zalijte jí hrnec. V hrnku rozmíchejte dvě vrchovaté lžíce mouky ve vlažné vodě a vlijte do hrnce pro zahuštění. Pokud chcete více polévky, navařte si další vodu.
  •      Posolte, zvyšte plamen a vařte do změknutí brambor, což může trvat třeba 20 minut.
  •      Na talíři si polévku můžete ozdobit petrželkou a zalít libovolnou veganskou smetanou. Já jsem měla rýžovou.

 

 

     Poznatky: 

  • Pokud to přeženete se zelím, bude boršč chutnat jako zelňačka.
  • Pokud chcete, aby řepa zůstala fialová a neobarvila celou polévku, předvařte ji zvlášť a do polévky ji přidejte až ke konci vaření.

 

Další články z rubriky: