Segedín lze připravit i bez živočišných přísad, největší chuť totiž stejně zajistí zelí a koření. Jako příloha je v této veganské verzi červená rýže.
Červená rýže
…je neloupaná a nebroušená bílá rýže. Má lehce oříškovou chuť a díky její pevné slupce se jen tak nerozvaří, naopak při konzumaci příjemně křupe. Neobsahuje lepek, je lehce stravitelná a nezpůsobuje plynatost. Rýže pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi, obsažené polysacharidy se totiž uvolňují postupně, což zabraňuje přejídání a chuti na sladké.
Existují dvě teorie vzniku segedínského guláše:
1) Vytvořil ho neznámý obyvatel maďarského města Szegedu.
2) Autorem je budapešťský hospodský Székely, který pozdě večer narychlo smíchal všechno, co dům dal, aby obsloužil housty.
V Maďarsku je guláš známý pod názvem Székeyi káposzta, což v překladu znamená Sezékelyho zelí a servírují ho převážně s chlebem. Slovo gulyás pro Maďary znamená polévku. Guláši, tak jak ho známe my, říkají perkelt.
veganský segedín veganská segedín s hnědou rýží veganské recepty segedínský guláš
Ingredience:
- 500 g červené rýže
- 3 – 4 cibule
- 8 stroužků česneku
- 3 chilli papričky
- koření na segedín: lžička sladké papriky, lžička mletého kmínu, půl lžičky mletého vavřínového listu, půl lžičky mletého nového koření, špetka pepře, lžíce majoránky, lžíce sušené petrželové natě
- balení (300 g) sójových kostek
- balení kysaného zelí
- sůl, libovolný olej
Recept:
- Namočte si přes noc (nebo na 24 hodin) červenou rýži, několikrát propláchněte.
- Do velkého hrnce dejte 4 lžíce oleje. Střední plamen. Přidejte nakrájené cibule, česnek, chilli papričky a smažte do zesklovatění cibule.
- Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a opékejte za občasného míchání asi 4 minuty.
- Zvyšte plamen, přidejte balení kysaného zelí, červenou rýži, sójové kostky, sůl a vařte s pokličkou asi 20-30 minut.
- Vypněte vařič a nechte jídlo ještě dojít. Rýže ještě nasaje vodu.
- Na talíři doporučuji jídlo dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu
Výsledek:
Tato veganská verze chutnala velmi podobně jako klasický segedín s masem. Takže dobrý.