Segedínský guláš s červenou rýží

segedín s hnědou rýží / veganské recepty

Segedín lze připravit i bez živočišných přísad, největší chuť totiž stejně zajistí zelí a koření. Jako příloha je v této veganské verzi červená rýže.  

 

Červená rýže

…je neloupaná a nebroušená bílá rýže. Má lehce oříškovou chuť a díky její pevné slupce se jen tak nerozvaří, naopak při konzumaci příjemně křupe. Neobsahuje lepek, je lehce stravitelná a nezpůsobuje plynatost. Rýže pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi, obsažené polysacharidy se totiž uvolňují postupně, což zabraňuje přejídání a chuti na sladké.

 

Existují dvě teorie vzniku segedínského guláše:

1) Vytvořil ho neznámý obyvatel maďarského města Szegedu.
2) Autorem je budapešťský hospodský Székely, který pozdě večer narychlo smíchal všechno, co dům dal, aby obsloužil housty.

V Maďarsku je guláš známý pod názvem Székeyi káposzta, což v překladu znamená Sezékelyho zelí a servírují ho převážně s chlebem. Slovo gulyás pro Maďary znamená polévku. Guláši, tak jak ho známe my, říkají perkelt.


veganský segedín veganská segedín s hnědou rýží veganské recepty segedínský guláš

Ingredience:

  • 500 g červené rýže
  • 3 – 4 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • chilli papričky
  • koření na segedín: lžička sladké papriky, lžička mletého kmínu, půl lžičky mletého vavřínového listu, půl lžičky mletého nového koření, špetka pepře, lžíce majoránky, lžíce sušené petrželové natě
  • balení (300 g) sójových kostek
  • balení kysaného zelí
  • sůl, libovolný olej

 

Recept:

  • Namočte si přes noc (nebo na 24 hodin) červenou rýži, několikrát propláchněte.

 

  • Do velkého hrnce dejte 4 lžíce oleje. Střední plamen. Přidejte nakrájené cibulečesnek, chilli papričky a smažte do zesklovatění cibule.
  • Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a opékejte za občasného míchání asi 4 minuty. 
  • Zvyšte plamen, přidejte balení kysaného zelí, červenou rýži, sójové kostky, sůl a vařte s pokličkou asi 20-30 minut.
  • Vypněte vařič a nechte jídlo ještě dojít. Rýže ještě nasaje vodu.

 

  • Na talíři doporučuji jídlo dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu

 

Výsledek:

Tato veganská verze chutnala velmi podobně jako klasický segedín s masem. Takže dobrý.

 

veganský segedínský guláš s hnědou rýží / veganské recepty

 

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře