Lembas je podle Tolkiena lahodný a sladký chléb elfí výroby
- Je vysoce výživný a jedna porce má dodat sílu na několikadenní výpravu nebo práci. Lembas má mít vysokou trvanlivost, pokud není přelámaný a je zabalen do listu stromu Mallornu. Tyto stromy rostou například v Lothlórienu.
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
- Lembasem bylo zásobeno Společenstvo prstenu na své cestě k Hoře osudu. Věnovala jim ho v Lothlórienu Galadriel.
elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
- Tolkien uvádí ještě jeden výživný chléb, a to cram, který pečou lidé v Esgarothu neboli Jezerním městě, ale zdaleka prý není tak dobrý.
- Lembas má odpuzovat zlo, proto ho například Glum vyplivl.
Lembas recept vegan veganský rebarbora elfí elfský chléb na cesty
.
- Tolkien neudal žádný recept, proto jsem se inspirovala videem z youtube a dále jsem improvizovala.
Ingredience:
- 4 banány
- 2 řapíky rebarbory
- 100 g chia semínek
- kokosový olej
- hrst strouhaného kokosu
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
- sůl
lembas elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
Recept:
- Den předtím namočte chia semínka do vody, aby nabobtnaly.
- V míse rozšťouchejte banány.
- Přidejte přes noc namočená chia semínka.
- Přidejte nakrájenou rebarboru, asi 5 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje, 3 špetky soli a hrst strouhaného sušeného kokosu.
- Vše smíchejte a zasypávejte celozrnnou špaldovou moukou, až bude možné těsto rukama hníst.
- Kouli těsta dejte na hodinu do lednice.
- Kouli poté rozválejte na hladké mouce a vyřezávejte čtverce.
- Čtverce dejte na plech s pečícím papírem a vykrojte navrchu X.
- Pečte v troubě na 200°C asi 10 minut.
lembas elfí chléb na cesty recepty z pána prstenů elfský chléb veganský vegan veganské recepty chléb elfů
Výsledek:
Bylo to velmi dobré. S rebarborou kysele osvěžující. Sladké díky banánu a kokosu. Některé kusy jsem nechala v troubě déle a byly křupavé. Některé kratší dobu a byly pěkně vláčné – tak je to asi správně.
Jeden kousek jsem zabalila do listu šťovíku tupolistého. Všechny druhy u nás rostoucích šťovíků jsou prý jedlé.