Jáhly neboli proso se dříve v lidové kuchyni jedly hojně.
- Neobsahují lepek. Jsou bohaté na minerály (železo, vápník, fosfor, hořčík, kyselina křemičitá), vitamíny (B1, B2 a niacin), kyselinu linolovou a nenasycené mastné kyseliny.
- Dají se připravit na sladko (např. ve formě jahelné buchty, jahelníku) i na slano.
proso jáhly jahelná kaše recepty z jahel veganské recepty jahelná kaše kaše z jahel jáhly jáhlová kaše veganský oběd bez lepku bezlepkový
Ingredience: jahelná kaše
- 500 g jáhel
- 50 g lněných semínek
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- kousek zázvoru
- koření: lžíce kari koření, lžíce sušené petrželové natě
- 500 ml rajského pyré
- sůl
- libovolný olej
Postup: jahelná kaše
- Jáhly a lněné semínko několikrát propláchněte a namočte přes noc do vody.
V den vaření znovu propláchněte a slijte vodu.
- Do velkého hrnce dejte 4 lžíce oleje, nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a smažte na střední plamen do zesklovatění cibule.
- Ztlumte plamen na minimum a přidejte koření.
Za občasného míchání smažte asi 3 minuty. - Přidejte rajské pyré, jáhly a lněná semínka.
- Vše zalijte dvěma litry vroucí vody, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.
- Vypněte vařič, zamíchejte a nechte pod pokličkou odstát.
- Podávejte ideálně s libovolnou syrovou zeleninou.
veganské recepty vegan kaše bezmasá jídla bezmasé recepty vaříme bez masa co jí vegani veganská strava
- Intenzivnější chuti, podobající se masu, se dá docílit sójovou omáčkou.
Nejlepší jsou podle mě ty bez cukru a bez glutamátu s co nejvyšším obsahem sójových bobů.