Původní recept je se špagetami, Spaghetti alla puttanesca.
Znamená to špagety podle kurvy, protože se podle jedné z teorií jídlo hojně připravovalo v italských nevěstincích. Podle jiné teorie jednou do restaurace přišli nečekaní hosté a hostinský jim rychle uvařil co dům dal – puttanata, což v hovorové italštině znamená švindl.
Klasická ustálená verze omáčky na puttanescu obvykle obsahuje rajčata, olivy, česnek, kapary, ančovičky a feferonky.
veganské recepty veganské recepty veganské špagety s omáčkou veganství
Toto je veganská verze obohacená o hrášek a žampióny:
Ingredience:
- 500 g makarónů
- 3 cibule
- 7 stroužků česneku
- 7 rajčat (pyré nebo konzervu)
- 200 g mraženého hrášku
- 200 g mražených žampiónů
- hrst nakládaných kaparů
- hrst krájených zelených oliv
- bazalka (čerstvá nebo sušená)
- sůl
- libovolný olej
Postup:
- Makaróny zalijte horkou vodou, vařte do změknutí (asi 8 minut), vypněte vařič a nechte je ve vodě.
- Ve velkém hrnci na oleji osmažte dozlatova nakrájené cibule a česnek.
- Přidejte nakrájená rajčata, hrášek, žampióny, kapary, bazalku a sůl.
- Smažte za občasného míchání 15 – 20 minut.
- Nakonec vlijte již hotové makaróny i s vodou do omáčky. (Pokud nechcete tolik omáčky, vodu odeberte.)
- Poté vmíchejte olivy.
- Inspirovala jsem se těmito recepty: