Boloňské nudle: neboli sojové soba nudle alá boloňské špagety

sojové nudle soba s omáčkou na špagety

     Sojové soba nudle jsem koupila v Levných potravinách za 19 kč. Omáčku jsem vytvořila z rajčat, žlutého hrachu a italského koření.


veganské recepty sojové nudle a boloňské špagety veganská boloňská omáčka na špagety vegan miluna

     Recept: boloňské nudle

  • 500g žlutého loupaného hrachu
  • 3 – 5 rajčat
  • rajský protlak nebo rajské pyré
  • 3 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • koření: oregano, majoránka, bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, petrželová nať
  • olej
  • hladká mouka
  • sůl, sojová omáčka
  • soba nudle

 

     Postup: boloňské nudle

Omáčka boloňské nudle

  • přes noc (nebo i déle) si namočte hrách, druhý den jej propláchněte, dejte do nové vody (2 litry) a vařte 15 minut
  • k hrachu ještě přidejte sůl, rajský protlak nebo pyré, půl lžičky saturejkysojové nudle po boloňsku / veganské recepty a lžičku petrželové natě

 

  • do jiného hrnce dejte 4 – 5 lžic oleje, nastavte mírný plamen a osmažte 4-5 minut koření: půl lžíce oregana, lžičku majoránky, lžíci bazalky, půl lžičky tymiánu, půl lžičky rozmarýnu
  • ke koření přihoďte nakrájený česnek, cibuli a rajčata
  • zhruba po 7 minutách přisypte 2 lžíce hladké mouky a podlijte trochou vody z hrachu, míchejte a smažte 3 – 5 minut
  • poté vmíchejte usmaženou moučnou směs do uvařeného hrachu a omáčka je hotová

 

Nudle

  • soba nudle uvařte třeba v hrnci po koření, vařte je 5 minut, pak vypněte vařič a nechte odstát
  • vodu z nudlí můžete vylít nebo schovat na další vaření a použít je do nějaké polévky, ragú nebo omáčky

 

Tipy:

  • pokud máte rádi pálivé, v průběhu vaření můžete přidat chilli omáčku
  • zde jsem použila půl lžičky chilli omáčky ULTRA DEATH (ultra smrtící chilli omáčka)
  • doporučuji si na talíři jídlo ještě dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu

 

ultra death omáčka
Ultra death chilli omáčka
boloňské nudle / sojové soba nudle po boloňsku / veganské recepty

 

 

 

Další články z rubriky: