Veganství – moje nejlepší životní rozhodnutí

veganství / miluna

     Co mě přivedlo k veganství – počátky

     1. Měla jsem už od dětství hezké vztahy se zvířaty

     Bydleli jsme na vesnici a mamá se chtěla obklopovat spoustou zvířat. Chovali jsme tedy (nikoliv najednou) několik vietnamských prasat, 2 jerseyské krávy, několik slepic, 2 koně, stádečko koz, fretku, různé hlodavce a samozřejmě psy a kočky. Žádné z těch “užitkových” zvířat jsme ale nikdy nezabili. Byli to spíš domácí mazlíčci, žili dlouho a umírali většinou přirozenou smrtí.

     S těmito domácími zvířaty jsem se tak učila komunikovat. Třeba jsem se naučila pořádně dorozumívat se psy a mít u nich přirozenou autoritu. 😀 Nebo komunikace s koněm je podobná jako s hipogryfem z Harryho Pottera – člověk by se měl chovat uctivě, nedělat rychlé pohyby, přistoupit ke koni nejprve zepředu a několikrát mu fouknout do nozder, což je něco jako pozdrav nebo seznámení.

veganství veganství proč vegan proč jsem vegan veganka příběh veganky důvody etické veganské blogy cz

hubená mrcha

     2. Maso nikdy nebylo moje oblíbené jídlo

     Mým oblíbeným jídlem (v dětství) byla čokoláda, kakao, sušenky a sladkosti. Také jsem se štítila chrupavek, šlach a morků. Asi mi moc připomínaly, že to není anonymní kus masa, ale že to bylo předtím vlastně zvíře.

 

     3. Na střední škole jsem se začala zajímat o zdravou výživu

     Jednou v knihovně narazila na knihu Hubená mrcha, kterou napsaly dvě bývalé modelky a nyní fitness trenérky. To bylo něco pro mě, protože jsem byla už od dětství zpracovávaná CosmoGirl a Cosmopolitanem a chtěla jsem mít postavu jak holka z reklamy na oblečení. Nebyla to však jen knížka o výživě. Ač na to nevypadala, skrývala fatální poselství. Modelky vysvětlují, že maso z velkochovu není zdravá ani etická záležitost a že je vlastně nejlepší být vegan, protože se pak líp udržuje hezká postava a jako bonus i čisté svědomí, protože se nepodílíme na utrpení. 

stránky o veganství stránky o veganech veganské důvody veganské příběhy čeští vegani motivace veganů veganská motivace

     4. Odhalení reality

     Předtím jsem věděla, co se děje ve zvířecích koncentrácích ale kvůli výchově a celkově trendům ve společnosti mě ani nenapadlo, že to jde i jinak. Doma se třeba říkalo “Achjo, chudáci zvířata…jenže co jinýho jíst? Maso se jíst musí…” A v televizi běželo “Naše kravičky se prohánějí po loukách a radostně rozdávají své maso a mléko. Dejte si svojí denní dávku mléka, abyste měli zdravé kosti.” “Dejte si maso na gril, je tak dobré!” “…s majonézou Hellman’s ze skutečných vajec!”

     Dlouho jsem o těchto věcech přemýšlela, četla a dívala se na necenzurovaná videa z velkochovů. Vadilo mi, že zvířata musí žít v klecích a umírat na jatkách. A taky jsem se dozvěděla, že maso není výživově nenahraditelné, jak to tvrdí (či dříve tvrdila) společnost, zdravotnictví a média.

vegan blogger vegan blogerka veganský blog blog o veganství veganské blogy veganské blogování

     Vegetariánství

     Tak jsem se roku 2012 stala vegetariánkou. A byl to celkem zlom ve stravování, protože jsem se musela naučit vařit recepty bez masa. Začala jsem mnohem víc používat luštěniny, obiloviny a další druhy semínek.

     A hlavně jsem objevila indický způsob vaření, kde se používá hodně koření, které se nejdřív osmaží, aby plně rozvinulo své chutě. (V Indii je podle wikipedie 29% – 40% populace vegetariánů a veganů. O druhé místo se děli Brazílie, Thajsko, Británie a Švýcarsko se 14%).

     Maso mi pak už nikdy nechybělo. Ani jeho chuť, protože tu dokáže imitovat sojová omáčka, koření pískavice nebo estragon.

proč se stát veganem proč veganství jak na veganství důvody pro veganství příběhy veganů

     Veganství

místo vejce banán, místo mléka jížku     Od vegetariánství je to k veganství jen krůček. Trvalo mi dva roky přijít na to, že pro získání mlíka a vajíček se taky musí zvířata zotročovat a ždímat. A že je to pro ně snad ještě hroznější, než je zabíjet, protože takhle jsou nucena v tom pekle žít, dokud bude co ždímat a pak půjdou na ta jatka stejně.

     Přechod na veganství už nebyl tak těžký. Stačilo prostě do omáček, pro krémovost, dávat místo smetany jížku a třeba místo vejce, do nějakého těsta, dát banán. Mlíko si občas koupit třeba sojové nebo rýžové a místo sýra si dát třeba lahůdkové tofu, avokádo nebo hořčici.

     Veganství ani není drahé, jak si spousta lidí myslí. Myslím, že výdaje jsou stejné jako u všežravce. Spousta těch nejlevnějších potravin je veganských: chleba, mouka, luštěniny, zelenina, ovoce, brambory, voda…

veganství příběhy veganů proč vegan proč veganství proč se stát veganem
  • Pokud byste se chtěli o problematice veganství dozvědět více, doporučuji tato dvě videa. To první je veselé a představuje, jak je veganství snadné. Ale to s hamburgrem je zdrcující, bořící dosavadní povědomí o zdravém a přirozeném stravování, který nám předkládá televize a jiná komerční média…

 

 

Další články z rubriky: