Tradiční vánoční cukroví upečené bez použití živočišných přísad.
Recept
Ingredience:
- 200 g vegan margarínu
- 60 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 280 g hladké mouky
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce arašídového másla
Postup: vanilkové rohlíčky vegan
- Všechny ingredience smícháme dohromady v těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici v igelitu uležet. (Minimálně 30 minut.)
- Z těsta odtrháváme kousky, ze kterých válíme rohlíčky.
- Pečeme dorůžova cca 8-10 minut na 160-180°C.
- Rohlíčky necháme 3 minuty vychladnout, poté ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru.
Výsledek: vanilkové rohlíčky vegan veganské cukroví
Chuť je téměř k nerozeznání od rohlíčků z másla.
Historie vanilkových rohlíčků
Podle pověsti se vanilkové rohlíčky začaly péct ve Vídni na počest porážky osmanských vojsk při druhém obléhání Vídně roku 1683 v rámci Velké turecké války. Osmanská říše měla tehdy na vlajce půlměsíc a podle něj se začaly péct vanilkové půlměsíčky.
V původním rakouském receptu na vanilkové rohlíčky se používají mleté mandle, v Čechách převládají v receptech mleté vlašské ořechy.