Když je sezóna zelených paprik nebo jsou zrovna v obchodech levné.
Ingredience:
- 250 g loupaného žlutého hrachu
- 250 g bílé rýže
- 5 paprik
- 4 kozí rohy
- 3 rajčata
- 5 stroužků česneku
- 3 lahůdkové cibule
- zázvor
- paprička habanero
- koření: lžička majoránky, lžička sladké papriky, lžička kmínu, lžička estragonu, půl lžičky saturejky, lžíce kari pasty
- libovolný olej
- libovolná mouka
Postup: vegan lečo omáčka s hrachem a rýží
- Hrách a rýži si přes noc každý zvlášť namočte. Druhý den dejte vařit hrách, posolte, 20 minut vařte, poté přihoďte rýži (popřípadě i vroucí vodu přilijte, pokud vyprchala) a obojí vařte ještě dalších 8 minut. Vypněte vařič a nechte pod pokličkou ještě nasát vodu rýží.
- Do většího hrnce dejte 4 – 5 lžic oleje, nakrájený česnek, cibuli, papriky, zázvor, papričku a smažte asi 15 minut.
- Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a v horké vodě rozmíchanou kari pastu a smažte za občasného míchání asi 4 minuty.
- Přidejte 2 – 3 litry vroucí vody, sůl a jížkové zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 3 – 4 lžíce mouky a za stálého míchání vlijte do hrnce.
- Vše vařte pod pokličkou asi 15 minut.
- Hotovo. Na talíři smíchejte s hrachem a rýží.
- Doporučuji dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a pokapat sezamovým olejem. Dodá jídlu vyuzenou masovou chuť.